U utorak 19. rujna u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, održana je sjednica Odbora za pripremu SHKM-a koji će se održati 4. svibnja 2024. u Gospiću. Na sjednici odbora razgovaralo se o različitim aktivnostima koje su se do sada izvršile u svrhu organizacije ovog važnog susreta. Među ostalim, članovi odbora odlučili su u javnosti objaviti logotip SHKM-a, kojeg vam detaljno predstavljamo.

Ideja: Ideja za boje dolazi od boja nacionalne zastave (crveno, bijelo, plavo) i žute boje Velebitske Degenije. U geslu su naglašeni djelovi „Raduj se“ i „mladosti“ kako bi geslo dobilo dvojno značenje. Ideja za oblik logotipa izložena je u prikazu ispod.

Raduj se za svoje mladosti.

Prvi dio: Četiri kapi krvi u križu kao simbol Kristove žrtve.

Drugi dio: Četiri bijele latice ljiljana kao simbol čistoće.

Treći dio: Četiri plave kapi kao simbol krštenja ali i svih sakramenata zajedno.

Četvrti dio: Četiri žute latice Velebitske Degenije kao simbol Like i Gospića.

Peti dio: Svi dosadašnji djelovi tvore buket smisla – žrtva (življenje vlastite žrtve i

promišaljanje o Kristovoj žrtvi) + čistoća (čistoća tijela i duha kroz život) + voda

krštenja (spomen na sakramente i sakramentalno življenje) = Degenija (prekrasan plod,

cvijet, nešto što dolazi na kraju kao kruna posvećenog života).

Ako se malo bolje zagleda u ovaj buket u njemu se krije križ koji ovom simbolu daje jednu dodatnu mističnost i snagu.  Logotip ima centar u kojeg se sabiru sve „latice“ i „kapi“ što simbolizira SUSRET. Boje crvena i bijela jedna do druge simboliziraju hrvatsku šahovnicu, a crvena, bijela i plava su boje HRVATSKE zastave. Križ u logotipu simbolizira KATOLIČKE vrijednosti ovoga susreta. Velebitska Degenija u ovomlogotipu je najmanji i najmlađi cvijet kao simbol na svakog pojedinca okupljene MLADEŽI. Ako je Krist skriven u dnu logotipa u žrtvi i križu, a pojedinac na vrhu u Degeniji, povezuju ih sakramenti u simbolu vode i čistoća u simbolu ljiljana. Ispod simbola nalazi se natpis Gospić i skraćenica SHKM s godinom u svrhu uspomene na susret.

Gs Press