Predstavljanje knjige “Kosinjska tiskara – povijesna, informacijska i kartografska studija” dr.sc. Ivana Mancea uskoro će obogatiti kulturnu scenu grada Gospića. Ovaj događaj, zakazan za 15. studenog 2023. u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić, Budačka 12, s početkom u 18 sati, ne samo da je prilika za upoznavanje s djelom, već i za proslavu bogate hrvatske kulturne baštine.

Knjiga se temelji na doktorskom radu obranjenom na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ocijenjenim najvišim priznanjem summa cum laude, i donosi detaljnu analizu hrvatske inkunabulistike. Mance je kroz višegodišnji rad prikupio povijesne izvore i kontekstualizirao ih kako bi rasvijetlio enigmu tiskanja prve hrvatske tiskane knjige – glagoljskog Misala po zakonu rimskoga dvora, čije je tiskanje završeno 22. veljače 1483. godine. Taj datum danas obilježavamo kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, kao i dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predstavljanje će obogatiti predavanja prof.dr.sc. Josipa Jurčevića, dr.sc. Krešimira Bušića, vlč. Pere Jurčevića i autora knjige.

Gs Press