Povodom „Međunarodnog dana muzeja“ 18. svibnja 2022. godine u 19 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu bit će predstavljena knjiga „Industrija i industrijska baština grada Otočca“ i otvorena retrospektivna izložba o industrijskoj baštini naziva „Baština u nestajanju“.

Istraživanje industrije i industrijske baštine grada Otočca započelo je u sklopu izložbenog ciklusa „Baština u nestajanju“ putem kojeg su u Muzeju Gacke u Otočcu u periodu od 2017. do 2020. godine bile otvorene tri izložbe o pet industrijskih postrojenja: Pivovari, Kožari, Oteksu, Cosmochemiji i Industriji namještaja Otočac. Uz tri izložbe tiskana su ukupno tri kataloga, a ideja je bila da se i u jednoj opsežnijoj publikaciji rezultati istraživanja objedine, prošire informacijama koje su bile suviše opsežne za prezentiranje putem izložbi te nadopune temama koje su vezane za otočku industriju, a nisu obrađene tijekom izložbenog ciklusa.

Kroz ovaj izložbeni ciklus u muzejske aktivnosti aktivno se uključila lokalna zajednica uz čiju je pomoć dokumentiran specifični period povijest grada Otočca, period koji je uvelike oblikovao svakodnevicu lokalne zajednice u razdoblju od 1950-ih do 1990-ih. Dio priče o industriji i industrijskoj baštini Otočca u ovoj monografiji ostaje trajno dokumentiran i javno dostupan.

GPOU Otočac