Zahvaljujući projektu MIMOSA (eng. Maritime and multimodal sustainable passenger transport solutions and services), građani Ličko-senjske županiji postali su bogatiji za još jedno pametno rješenje, a riječ je o mobilnoj aplikaciji čija je namjena osiguranje veće dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga (bolnica, policija, javna uprava) stanovnicima ruralnih krajeva Like koji su dislocirani i udaljeni od postojećih dostupnih linija javnog prijevoza. Naime, mobilna aplikacija „Lika Drive“ omogućuje stanovnicima iz udaljenijih područja Ličko-senjske županije siguran i brz prijevoz do zdravstvenih i socijalnih ustanova u glavnom gradu županije, Gospiću.

Riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji koja se može preuzeti na službenim Google i Apple trgovinama aplikacija, a putem koje se može obaviti registracija putnika, rezervacija termina, odnosno definirati točno vrijeme polaska i povratka te konačni cilj (npr. Opća bolnica Gospić, Dom zdravlja i sl.). Usluge prijevoza putem aplikacije pružaju  brojni prijevoznici na području Ličko-senjske županije koji nude usluge taksi prijevoza.

Ova usluga „on-demand“ ili prijevoz na zahtjev omogućuje putnicima da rezerviraju svoje putovanje u točno određeno vrijeme, te da budu preuzeti s dogovorenih lokacija. Zahvaljujući tehnologiji, opcija online rezerviranja putem aplikacije omogućuje fleksibilno iskustvo za putnike i operatere usluga u roku od nekoliko minuta.

Kao što je već navedeno, aplikacija je nastala u sklopu projekta MIMOSA koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020., u sklopu specifičnog cilja 4.1 kojim se nastoji poboljšati kvaliteta, sigurnost i ekološka održivost pomorskih i obalnih prometnih usluga i čvorova promicanjem multimodalnosti u programskom području, a Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA je projektni partner u navedenom projektu.

Projekt je vrijedan 7.140.000,00 eura od čega je 85% sufinancirano kroz Europski fond za regionalni razvoj, dok proračun LIRA-e iznosi 240.000,00 eura.

Ova aplikacija, kao i sam projekt poboljšavaju dostupnost usluga i mobilnost putnika, smanjuju emisiju ugljičnih plinova i osiguravaju održivost javnog prijevoza putnika.

Nadamo se da će zahvaljujući ovom pametnom rješenju svaka osoba na području Ličko-senjske županije imati bolju mogućnost i pristup osnovnim zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Skinite aplikaciju, registrirajte se i rezervirajte prijevoz prema odabranim ustanovama u Gospiću. Mobilnost građana Ličko-senjske županije na dlanu kroz aplikaciju Lika Drive!

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Javne ustanove Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA; Programsko provedbeno tijelo nije odgovorno za korištenje informacija sadržanih u ovom tekstu.

Gs Press