Prošlog tjedna, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi dobrovoljnim darivateljima. Ovo priznanje dodijeljeno je muškarcima koji su darovali krv više od sto puta te ženama koje su to učinile sedamdeset pet puta do 2022. godine.

Predsjednik Milanović izrazio je duboku zahvalnost darivateljima krvi, ističući da je ovo odlikovanje simbolična nagrada za njihovu nesebičnost i humanost. “To je test života u kojem se hrvatski ljudi već generacijama odazivaju na poziv savjesti i čovjekoljublja da daju svoju krv”, rekao je Milanović.

Naglasio je kako se Hrvatska izdvaja od drugih zemalja po velikodušnosti svojih građana u darivanju krvi. “Imamo borbenost i čovjekoljublje, prevladava ljudska toplina, i zato vam na tome hvala. Ponosan sam na vas i sa zadovoljstvom čekam da svakome od vas stisnem desnicu,” zaključio je predsjednik.

Među 136 odlikovanih darivatelja krvi bili su i Mate Krpan te Željko Đenanović iz Gospića. U ime odlikovanih, Ivan Hodak zahvalio je predsjedniku na priznanju, ističući da darivanje krvi simbolizira aktivnu povezanost dijela zajednice s bolesnicima te njeguju dobre međuljudske odnose. „Nas darivanje krvi ispunjava i veseli, smatramo ga našim načinom života“, izjavio je Hodak.

Predsjednik Crvenog križa, prim. Josip Jelić, naglasio je važnost ove svečanosti, ističući je kao rijetku priliku za proslavu čovjekoljublja. “Danas ovdje stoje oni koji snažno podržavaju spašavanje ljudskih života na najbolji mogući način – darivanjem sebe. Pučanstvo Hrvatske zaista može biti ponosno“, rekao je prim. Jelić.

Svečanosti su prisustvovali i ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu, doc. dr. sc. prim. Irena Jukić, djelatnici Hrvatskog crvenog križa, te savjetnici predsjednika Milanovića za ljudska prava, nacionalnu sigurnost, vanjsku i europsku politiku te kulturu.

Gs Press