Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske članica je Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS) koji u svojim redovima broji preko milijun uniformiranih članova. Europski savez povijesnih postrojbi čiji je predsjednik belgijski princ Charles-Louis von Merode djeluje kroz pet regija, a Hrvatska je svrstana u petu regiju. Skupština pete regije Europskog saveza povijesnih postrojbi održana je u subotu 5.11.2022. godine u gradu Pszczyna u Poljskoj. Nakon skupštine održana je i investitura, odnosno primanje novih članova u Viteški red Svetog Sebastijana u Europi koju je predvodio osobno belgijski princ Charles-Louis von Merode, a misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit Katowica Viktor Skworc.

Titula viteza dodijeljena je i trojici Hrvata, članovima povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, i to Milanu Flegaru iz povijesne postrojbe Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel, Marijanu Žaji iz povijesne postrojbe Karlovačke građanske garde i Josi Vrkljanu iz povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić. Do sada je ovu časnu titula viteza dobilo samo 12 Hrvata. Novi vitezovi dobili su blagoslovljene medaljice koje će nositi na svojim povijesnim odorama kao znak pripadnosti viteštvu i povelju o prijemu u Viteški red Svetog Sebastijana u Europi koju je osobno potpisao Karl von Habsburg, nadvojvoda i glava obitelji Habsburg.

Geslom Viteškog reda Svetog Sebastijana „PRO DEO-PRO EUROPEAE CHRISTIANAE UNITATE-PRO VITA“ vitezovi se zalažu „Za Boga – Za ujedinjenu kršćansku Europu – Za život“. Viteškim redom Svetog Sebastijana nagrađuju se osobe koje su pridonijele i koje pridonose izuzetnom radu u promicanju povijesnih vrijednosti u kršćanstvu, koje svojim predanim radom u svojim sredinama, u svojim povijesnim postrojbama, savezima, kao i u savezu europskih postrojbi pridonose očuvanju povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Sljedećeg dana u nedjelju 6.11.2022. održano je i takmičenje u gađanju malokalibarskom puškom za „naj viteza“, gdje su Hrvati postigli izuzetne rezultate. Emil Črne predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske osvoji je drugo mjesto za titulu najboljeg strijelca petog zapovjedništva Svetog Sebastijana u Europi. Vitezovi su se natjecali u gađanju malokalibarskom puškom i u disciplini „humanitarno streljaštvo“ gdje je Marijan Žaja iz Karlovačke građanske garde osvojio treće mjesto, a Joso Vrkljan iz Ličke pukovnije Gospić prvo mjesto.

Prijem predsjednika Povijesne postrojbe hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić dr.sc. Jose Vrkljana u Viteški red Svetog Sebastijana je međunarodna potvrda uspješnog djelovanja povijesne postrojbe Hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić u zaštiti i promociji gospićke, ličke i Hrvatske povijesti i kulture, odnosno nematerijalne baštine.

Ovim svečanim i časnim činom svakako su pozitivno promovirani Grad Gospić i Ličko-senjska županija.

Gs Press