Pravomoćna presuda Trgovačkog suda u Rijeci – Grad Gospić ima za isplatiti Zajednici sportova grada Gospića sav dug od 97.424,68 kn uz pripadajuće zatezne kamate

0

Gospić, 26. listopada 2022. –  Zajednica sportova Grada Gospića dobila je spor koji je pokrenula protiv Grada Gospića.

Naime, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića 2021. godine, Gradsko vijeće je donijelo Odluku da financira Gradsku zajednicu Grada Gospića samo parcijalno bez sportaša, trenera i klubova (udruga) dakle samo za održavanje vozila i plaću administrativnog djelatnika. Naravno Skupština Zajednice sportova Grada Gospića je ODBILA takvo degradiranje i nepoštivanje Zakona. Tako je gradska uprava svjesno i ciljano onemogućila rad Zajednice sportova Grada Gospića. Primarna zadaća Zajednice su programski ciljevi javnih potreba za razvoj sporta, pri čemu je sport sastavnica razvoja lokalne sredine, a vrhunski sport  bi trebao služiti kao poticaj razvoju ukupnog sporta. Ciljevi Programa Zajednice su osiguranje i poboljšanje razine kvalitete gospićkog sporta, kao i omogućavanje bavljenje sportom što većeg broja djece, mladeži i građana putem sportskih udruga, a s ciljem unapređivanja zdravlja ili rekreacije. Zajednica obuhvaća 32 sportskih udruga iz različitih sportskih grana.

Člankom 76. Zakonom o sportu regulirano je da jedinice lokalne samouprave financiraju lokalni razvoj sporta kroz rad i razvoj gradskih sportskih saveza. Nažalost, zbog osobnog animoziteta prema predsjedniku Zajednice Nikoli Starčeviću, Grad Gospić odnosno upravljačka struktura Grada, odlučila je djelovati suprotno Zakonu i oštetila Grad za 97.424,68 kn uz pripadajuće zatezne kamate.

Zbog nezakonite Odluke Gradskog vijeća, Zajednica nije bila u mogućnosti funkcionirati i obavljati svoju osnovnu djelatnost. Naime, Zajednica sportova Grada Gospića ne samo da nije mogla omogućiti stipendije sportašima Grada Gospića nego nije mogla omogućiti ni sportske manifestacije i sportsku rekreaciju sugrađanima. Pošteno zarađene plaće djelatnika (administrativna tajnica i dva professiona trenera), kao i tekući troškovi (knjigovodstvo, redovno servisiranje i registracije dva vozila Zajednice) nisu bili podmireni. Zajednica sportova bila je u opasnosti od stečajnog postupka zbog nelikvidnosti.

Predsjednik zajednice je u ime Zajednice u više navrata upozoravao Grad Gospić na nezakonitost njihove Odluke, međutim Grad se unatoč svim upozorenjima odlučio oglušiti. Unatoč svih prepreka i nemogućnost funkcioniranja Zajednice, predsjednik Zajednice se nastavio zalagati za opstanak radnih mjesta kao i daljnje funkcioniranje Zajednice u nadi da će se sudskim putem uspjeti izboriti za daljnji razvoj sporta na lokalnoj razini i poštivanje zakona Republike Hrvatske.

Tijekom trajanja sudskog postupka rad Zajednice je bio u blokadi bez ikakve likvidnosti. U svrhu opstanka Zajednice, koja postoji od 1998. godine i koja je ključni dioniku razvoju sporta i zdravih navika unutar lokalne zajednice, Skupština Zajednice sportova Grada Gospića bila je primorana donijeti Odluku o prodaji pokretne imovine Zajednice, odnosno prodaji jednog od dva kombi vozila (kombi namijenjen prijevozu djece na natjecanja).

Pomoću sredstava stečenim prodajom pokretne imovine (kombija) isplaćene su zaostale plaće djelatnicima i spašena su njihova radna mjesta te je zadnji dan stopirano pokretanje stečajnog postupka odnosno likvidacije.

Zbog protuzakonite Odluke Grada Gospića koja je imala za cilj onemogućiti rad Zajednice sportova Grada Gospića i njegovog predsjednika Nikole Starčevića, Trgovački sud u Rijeci donio je pravomoćnu presudu kojom naređuje Gradu Gospiću da isplati Zajednici sportova Grada Gospića sav dug od 97.424,68 KN uz pripadajuće zatezne kamate.

Nakon duge borbe s upravljačkom strukturom Grada Gospića, pravno formalne ali i moralne pobjede predsjednika Zajednice Nikole Starčevića, koja je potvrđena presudom Suda kojom se dokazuje zakoniti rad Zajednice i nezakonito postupanje Grada Gospića, a sve u svrhu dobroditi lokalnog sporta i daljnjeg neometanog rada Zajednice sportova Grada Gospića  (dodjela stipendija gospićkim sportašima, zadržavanje radnih mjesta, lokalnog razvoja sporta i infrastrukture, funkcioniranje sportskih klubova, itd.), predsjednik Zajednice je donio odluku da se na današnjoj Skupštini, unatoč većinskoj podršci Skupštine, ponovno ne kandidira za predsjednika Zajednice.

POVIJEST ONEMOGUĆAVANJA RADA ZAJEDNICE OD STRANE LOKALNIH POLITIČARA I OSVRT PREDSJEDNIKA ZAJEDNICE SPORTOVA GRADA GOSPIĆA NIKOLE STARČEVIĆA

Sve je zapravo počelo još 2019. godine kad se gradska vlast počela petljati u funkcioniranje Zajednice sportova Grada Gospića. Naime tada je „potjeran“ gospodin Nikola Grahovac, tajnik Zajednice (osobno je dao otkaz jer je prethodno optužen od strane gradskih vlasti za financijske malverzacije koje nisu nikad dokazane), koji je taj posao obnašao gotovo 15 godina. U znaku podrške gospodinu Grahovcu, izražavajući svoje neslaganje, odmah nakon toga ostavku je podnio i tadašnji predsjednik Zajednice Ivan Radošević. Oba diplomirana kineziologa.

Nekolicina sportskih djelatnika  koji su bili upoznati s mojom željom za razvoj gospićkog sporta te uzimajući u obzir da sam se 2015. godine sa svojom obitelji trajno doselio u Gospić (u kraj svojih predaka) predložili su mi da se kandidiram za predsjednika Zajednice sportova Grada Gospića. Osobno nikad nisam bježao od izazova i sa željom da svojim znanjem i iskustvom u svijetu sporta kao sportaš, trener, asistent na fakultetu i sportski djelatnik, odlučio sam se staviti na raspolaganje i posvetiti razvoju gospićkog sporta.Na mjesto predsjednika Zajednice došao sam s mnogim idejama i projektima za poboljšanje i razvoj lokalnog sporta. Na samom početku mandata imao sam čak i potporu upravljačkih struktura Grada Gospića odnosno Gradonačelnika. S obzirom na to da se nikada nisam bavio političkim igrama i zavrzlama, postao sam prvi predsjednik Zajednice koji je djelovao bez tajnika jer sam naivno vjerovao sugestijama upravljačkih struktura Grada Gospića kako Zajednici ne treba tajnik i da je bolje usmjeriti sredstva od plaće tajnika prema klubovima, te da će Grad biti na raspolaganju oko tehničkih stvari. No, vrlo brzo sam postao žrtva političkih igrica.

 Neki ljudi, odnosno politički akteri su htjeli napadom na mene ugroziti poziciju Gradonačelnika i eventualno doći na vlast provocirajući prijevremene izbore i gradeći potencijal za tada lokalne izbore.  U tu svrhu su izmislili dvije potpuno neistinite kaznene prijave protiv mene, te svojim utjecajem odlučili poništiti odluku Zajednice o mojem imenovanju za predsjednika Zajednice.

Znajući da u tome nema istine, odlučio sam se boriti i  platiti odvjetnike koji su  pravnim putem dokazali da je moje odluka o mom imenovanju zakonita.

Kao i svaki pravni postupak, i ovaj je potrajao, ali ni na tren nisam sumnjao u povoljan ishod procesa kako za Zajednicu tako i mene osobno. Konačno, u 11. mjesecu 2021. godine zaprimio sam odluku Ministarstva uprave koju sam i očekivao, a to je da je moje imenovanje bilo LEGALNO.

Dok je trajala moja pravna bitka, gradske vlasti su pokušale utjecati na neke sportske djelatnike te su im dali instrukcije da krivicu za kašnjenje isplata ugovorenih sredstava klubovima, usmjere prema meni. Na taj način su pokušali sakriti ogromnu rupu u gradskoj blagajni, koja je bila rezultat krivih odluka u rukovođenju Gradom.

Na kraju je Grad Gospić tek u siječnju 2022. godine prebacio velik dio dotad neisplaćenih sredstava koja su bila ugovorena za proteklu godinu. Tada je i sam Gradonačelnik u gradskom vijeću po tko zna koji put blatio mene osobno i lagao kako je prema Zajednici isplaćeno sve što je trebalo biti isplaćeno.

S obzirom na to da je to bila laž, pokušavao sam ih upozoriti na dug u odnosu na ugovor u iznosu od 97.424,68 kn kojeg još moraju podmiriti. Oglušili su se i na tužbu pred ovrhu koju sam kao predsjednik Zajednice podnio u pokušaju štićenja interesa Zajednice. Kako je Grad u međuvremenu izglasao Proračun u kojem nije predvidio da će sredstva za sport biti dodijeljena preko Zajednice kao svake godine dotada, u skladu s člankom 76. Zakona o sportu, nisam imao drugog izbora nego ići  korak dalje i pokušati se izboriti za sredstva koja su bila važna za isplatu plaće djelatnicima Zajednice, stipendije sportašima i razvoj gospićkog sporta.

Na koncu, donesena je PRAVOMOĆNA PRESUDA TRGOVAČKOG SUDA U RIJECI u korist Zajednice gdje je naloženo da Grad Gospić ima za isplatiti Zajednici sav dug 97.424,68 kn uz pripadajuće zatezne kamate.

Ova presuda jasno i decidirano kaže što je legalno i zakonski, a što nije. Nažalost ovu ovrhu kao i prethodne ovrhe plaćamo mi građani Grada Gospića zbog brojnih nezakonitu odluka ljudi koji nas vode.

 Žao mi je zbog svega što se događalo u proteklo vrijeme i što su moji sugrađani morali biti svjedocima mojeg otvorenog neslaganja s cijelom gradskom upravom, ali bio sam prisiljen boriti se za istinu i pravdu. Moja borba je i drugi put pokazala da se svi mi trebamo boriti za istinu i zakonitost.

Kao sportaš smatram da sport pripada ljudima i da tu nema mjesta za direktno uplitanje politike i pokušajima utjecanja na sport lobiranjem za neki klub nauštrb drugih klubova i nauštrb vrhunskih sportaša, trenera i ostalih rekreativaca.

Izdržao sam sva blaćenja i pokušaje difamacije i neće me uspjeti otjerati iz rodnog kraja zbog mog zakonitog rada!

Nadam se da će moji sugrađani, a pogotovo predstavnici klubova koji čine Zajednicu, shvatiti kako ovako grubo uplitanje politike u sport i pokušaji gašenja Zajednice te razjedinjavanja klubova ne donosi ništa dobro razvoju gospićkog sporta. Pozivam gradsku vlast da prestane kršiti Zakon o sportu i nanositi štetu sportašima, kao i građanima koji kroz porez izdvajaju sredstva, za plaćanje njihovih odvjetnika, sudskih troškova, ovrha i zateznih kamata.

No danas ću ipak morati razveseliti gradsku vlast da iako sam pravno formalni ali naglašavam i moralni pobjednik, iako sam usprkos financiranju od 0 kn uspio osigurati financiranje stipendija sportašima i plaću djelatnicima (prodajom kombi vozila – što je odlučila Skupština i Pravomoćnom presudom kojom se Grad može ovršiti za preostali iznos plaća trenerima i stipendija sportašima) istekom moga mandata 26.10.2022. se NE PLANIRAM kandidirati za mjesto predsjednika Zajednice sportova Grada Gospića.

 Grad će u budućnosti svojim potezima moći pokazati koje su im istinske namjere.

  1. OPSTOJNOST ZAJEDNICE (gradski plan je bio likvidacija Zajednice čemu je i dokaz nefinanciranje – zadnji dan sam uspio spriječiti stečajni postupak)
  2. POVEĆANJE SREDSTAVA UDRUGAMA (SPORTSKIM KLUBOVIMA) na minimalno 2 000 000,00 kn
  3. SPORTSKE STIPENDIJE (tri kategorizirana sportaša u cijelom gradu)
  4. PLAĆE TRENERIMA (tri djelatnika)
  5. GRADNJA SPORTSKE DVORANE za koju su ishođene sve dozvole i koju su vlasti započeli sa zemljanim radovima ali izgleda samo u svrhu izbora. Aktualni primjer gradnje atletske staze i pomoćnog igrališta pozdravljam ali u ovom vremenu inflacije i povećanja troškova to ne smije biti iz sredstava Grada koji punimo mi građani kroz porez i prirez nego iz Nacionalnog plana oporavka.

Ovom prilikom želim svu sreću novom predsjedniku ali neka bude spreman izvršavati naloge iz „centrale“ u Budačkoj 55 i pitati što da radi ako ne želi da se i na njega obruše svi oni koji misle da je Grad Gospić počeo s njima i da poslije njih ničeg neće biti.

S obzirom na to da je moj rad bio obilježen pravno formalnim podmetanjima, na čemu sam svim akterima iznimno zahvalan jer sam puno naučio i na koncu pravnim putem uspio dokazati nezakonitost rada Gradskih vlasti.

Ispričavam se svima, koji su se na bilo koji način našli uvrijeđenima, ali ponovio bih sve isto jer prezirem nekompetentnost koju gradske vlasti nasilno promiču.

Završna misao „Pravda je spora, ali dostižna“, gospodo iz gradskih vlasti sretno i unaprijedite daljnji razvoj gospićkog sporta po smjernicama koje sam vam istaknuo.

Gs Press / Predsjednik ZSGG-a Nikola Starčević mag. cin.