Jučer je, povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Gospiću otvorena izložba U ozračju Velebita kojom se Arhiv prisjeća prof. Grge Rupčića, prigodom devedesete obljetnice njegova rođenja.

Međunarodni dan arhiva hrvatske arhivske ustanove obilježavaju od 2009. godine. Dan je to i tjedan kad arhivi, specifičnim programima, nastoje dodatno prezentirati svoju djelatnost i upoznati javnost s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima koji su im kao baštinskim ustanovama povjereni na skrb.

Izložba U ozračju Velebita posvećena je devedesetoj obljetnici rođenja gospićkoga profesora i književnika Grge Rupčića. Na izložbi je, osim fotografija iz fundusa Arhiva i privatnih zbirki,  predstavljeno arhivsko, novinsko i knjižno gradivo koje svjedoči o životu i djelu Grge Rupčića koji je svojim književnim, prosvjetnim i kulturnim stvaralaštvom oplemenio društveni život Gospića tijekom druge polovice dvadesetoga i prvih godina dvadeset i prvoga stoljeća.

Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim zapisima željeli smo u zadanoj formi što sadržajnije i cjelovitije podsjetiti na život i djelo čovjeka koji je na specifičan način obilježio živote brojnih generacija gospićkih srednjoškolaca, ali i živote mnogih svojih sugrađana koji su se desetljećima nadahnjivali napisanom i izgovorenom riječju čovjeka blage naravi, iznimnoga senzibiliteta i pjesničkoga talenta. Ovom izložbom naš je arhiv oblikovao i posebnu zbirku Grga Rupčić koja će se vjerujem, našim zajedničkim zalaganjem i suradnjom, u budućnosti popunjavati arhivskim gradivom koje nam u trenutku oblikovanja ove izložbe nije bilo dostupno, rekao je na otvorenju autor izložbe dr. sc. Ivica Mataija. Izložba će posjetiteljima biti dostupna do konca kolovoza.

Gs Press