Potražni tim HGSS Stanice Gospić pronašao nestalu osobu na području Novigrada, dok je drugi tim spašavatelja sudjelovao na intervenciji u Kosinju

0

Za 83-godišnjakinjom sa područja Novigrada, HGSS Stanica Zadar započela je potragu u utorak 05.01.2021. godine. Po riječima rodbine radilo se o vrlo agilnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena. Kako potraga prvi dan nije dala rezultate, idući dan potrazi se priključuje dodatnih 7 potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Potražni tim čine vodič i pas.

Među njima bila su i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronalazi nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu. Ostali spašavatelji vrlo brzo zbrinjavaju unesrećenu te je u nosilima transportiraju do kola Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu.

Ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom je pokazano kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resurs u potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena. Oni ne samo što zamjenjuju 25-30 ljudi u potrazi već imaju i do 11000 puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka.

Drugi tim spašavatelja iz Gospića 06.01.2021. intervenirao je na poplavljenom području Kosinja gdje je zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom civilne zaštite Općine Perušić, čamcem transportirao 92-godišnju žensku osobu, koja je potom prevezena u Opću bolnicu Gospić.

Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djelovali su i na potresom pogođenom području gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova.

Sam kraj prošle i početak ove godine vrlo je intenzivan za sve gorske spašavatelje iz cijele Hrvatske.

Gs Press / HGSS GOSPIĆ