PREMIJER Andrej Plenković na današnjoj je sjednici zbunio javnost kada je riječ o otvaranju teretana. Plenković je na presici rekao da će se teretane otvoriti i prije 31. siječnja, ali i da sve trenutno važeće mjere, među kojima je i zatvaranje teretana, ostaju na snazi do 31. siječnja.

Iz vlade je naknadno stiglo objašnjenje da je Plenković – krivo shvaćen. Sve su nazvali nesporazumom.

“Premijer je najavio da će se mjere popuštati ovisno o epidemiološkoj situaciji nakon 31. siječnja, a da će za ponovno otvaranje teretana on i ranije obavijestiti novinare o tome. Rekao je: ‘Vi ćete prvi znati.’ Ali nema otvaranja teretana prije kraja mjeseca. Dakle, cijeli paket (pa i škole) produljen je do 31. siječnja”, poručio je vladin glasnogovornik Marko Milić.

Uvjeti za popuštanje mjera

Teretane će tako sigurno ostati zatvorene do 31. siječnja, a Index je danas doznao kakvi su doista planovi kada je riječ o popuštanju mjera.

Iz pouzdanog izvora doznajemo kako je moguće popuštanje mjera već 1. veljače, no uz određene uvjete. Popuštanje mjera znači da se neke mjere koje su sada na snazi ne bi produljivale.

Osnovni uvjet za to jest da broj novozaraženih nastavi padati, odnosno da nastavi padati udio novih slučajeva u ukupnom broju dnevnih testiranja. Danas je taj broj bio nešto manji od 15 posto, a za otvaranje je, kako doznajemo, potrebno da udio novozaraženih među testiranima padne za još nekoliko postotnih bodova.

“Za ove brojke su ovo još uvijek primjerene mjere, a ako trend i dalje bude silazan i ako te brojke budu još nešto manje, moguće je popuštanje mjera s početkom veljače. Ipak, moramo biti oprezni kada vidimo situaciju u Europi”, govori naš izvor.

Prve bi se otvorile teretane, ali i terase kafića i restorana

Prve bi na redu za popuštanje bile već spomenute teretane, ali i terase kafića i restorana.

Doznajemo kako postoje određeni pritisci da se teretane otvore što prije, što je i logično s obzirom na činjenicu da zatvaranje teretana nije bilo u posljednjem nacrtu mjera koje su uvedene krajem studenog, no premijer Andrej Plenković odlučio je da se ipak zatvore.

Vrlo je izgledno da će se, ako epidemiološka situacija bude povoljna, uz teretane otvoriti i terase kafića i restorana.

“Terase restorana su znatno manji epidemiološki rizik od teretana i nema smisla da one ostanu zatvorene ako se otvaraju teretane”, govori izvor Indexa.

Šanse da se 1. veljače otvore i zatvoreni prostori kafića i restorana su gotovo nikakve

Kako doznajemo, nema gotovo nikakve šanse da se od 1. veljače otvore i zatvoreni prostori restorana i kafića.

“Preduboko smo još u zimi da bi se išlo u bilo kakvo otvaranje zatvorenih prostora koji su se pokazali jednim od ključnih faktora u širenju zaraze”, govori Indexov izvor.

Popuštanja bi još moglo biti kada je riječ o sportu, no ostale mjere kojima se ograničavaju različite vrste okupljanja, kao i broj ljudi u trgovinama, u šoping-centrima i na drugim mjestima, u velikoj bi mjeri ostale na snazi.

Potpuno otvaranje kafića i restorana, kako sada stvari stoje, izgledno je tek krajem zime.

Gs Press / index.hr