Zbog enormnog povećanja troškova prijevoza mlijeka, a samim tim i je postala upitna proizvodnja mlijeka na području Ličko-senjske županije župan Ernest Petry potpisao je danas ugovore o dodjeli potpora za prijevoz mlijeka. U posljednje vrijeme je posvuda u Lici došla u pitanje proizvodnja mlijeka, a s time i egzistencija gotovo 200 domaćinstava. Detalje današnjih Ugovora potpisanih s trojicom prijevoznika pojasnio je župan Ernest Petry.

-Vi ste na određeni način preuzeli brigu o sakupljanju i prijevozu mlijeka pa vam je Županija osigurala sredstva da vi kao prijevoznici uopće možete opstati i obavljati tu djelatnost. Cijelo vrijeme od početka problematike prijevoza mlijeka mi smo u kontaktu s ministricom Marijom Vučković. Dobra vijest je što je na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljena informacija  o zaštitnoj mjeri vezanoj uz proizvođače mlijeka i na taj način će na ovim prostorima i znatno šire opstati proizvođači mlijeka. S nama su danas autoprijevoznik Stjepan Cvitković, Obrt za prijevoz Stipe Mesića i Autoprijevoznik Željko Jelinić kojima smo kroz proračunska sredstva odobrili ukupno 699.200 kuna. Tako je stimulacija Ličko-senjske županije iznosi 7,6 kuna po kilometru, s čime ćete vi biti subvencionirani u svojem poslu. Iz Ličko-senjske županije ove će subvencije biti isplaćivane svakoga mjeseca, naglasio  je župan Ernest Petry.

Tako će autoprijevoznik Željko Jelinić po najduljoj ruti prikupljanja mlijeka do kraja godine moći ostvariti potporu u iznosu do 334 tisuće kuna, dok će prijevoznici Stipe Mesić i Stjepan Cvitković ostvariti potpore od 182 tisuće kuna po ruti sakupljanja i prijevoza mlijeka. Detalje vezane uz subvencije prijevoza mlijeka pojasnila je pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

Gs Press