Potpisan ugovor za izgradnju HE „Senj 2“

0

HE Senj je s radom počela 1965. godine i proizvodi 970 GWh godišnje. Uz HE Senj, HEP namjerava izgraditi i hidroelektranu Senj 2”,  što će  uz „Kosinj 2“ biti  najveće  ulaganje HEP-a od osamostaljenja Hrvatske. HEP i  tvrtke iz sastava „Grupe Končar“ su sklopili ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj, a taj posao je vrijedan 330 milijuna kuna.

Dio je to od  557 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije HE Senj kojom će se njezina snaga povećati za dodatmoh 20 megavata. Ugovor o zamjeni primarne opreme u HE Senj obuhvaća sva tri agregata i uključuje zamjenu generatora, uzbude i regulacije napona, zamjenu turbina, turbinske regulacije i predturbinskih zatvarača. Radovi će obuhvatiti i zamjenu opreme generatorskog napona te povezivanje agregata novougrađenih sustava i opreme u funkcionalnu cjelinu. Radovi će započeti 2022., a trebali bi završiti 2026. godine.

Do sada je na rekonstrukciju i revitalizaciju HE Senj utrošeno oko 83 milijuna kuna. Revitalizacijom joj se radni vijek produžuje za 50 godina. Ugovore su potpisali direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec, a u ime ponuditelja predsjednik Uprave Končar -inženjeringa za energetiku i transport Željko Tukša te predsjednik Uprave Končar-generatora i motora Ante Elez.

Direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec podsjetio:

-Do sada su  revitalizirane tri hidroelektrane, u tijeku revitalizacija njih pet, među kojima se, uz HE Senj, ističe i revitalizacija HE Varaždin u vrijednosti 634 milijuna kuna. U pripremi je i revitalizacija još četiri hidroelektrane, a najveće se ulaganje u iznosu od 510 milijuna kuna planira u HE Orlovac, rekao je pri tome Elez.

Ministar Tomislav Ćorić pozdravio je ove projekte rekavši kako je  svaki novi megavat hidroenergije, svaki novi megavat iz obnovljivih izvora energije pobjeda, prije svega hrvatske  energetske pozicije i Ministarstva  gospodarstva i održivog razvoja. Po njemu, posao sa revitalizacijama hidroelektrana ove godine doživljava svoj krešendo. Posebno ga veseli što će u poslu revitalizacije HE Senj raditi isključivo hrvatske firme.

Gs Press