Kako bi se što učinkovitije provela Mjera 5. (Razvoj ljudskih potencijala) Programa poticanja razvoja malog gospodarstva Ličko-senjske županije od 2022. do 2025. godine, Ličko-senjska županija i Obrtnička komora Ličko-senjske županije  na zajedničkom rješavanju problema deficitarnih kadrova u obrtništvu i malom poduzetništvu danas  su potpisale Sporazum o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije Joso Vrkljan zahvalio se županu Petryju i njegovim suradnicima na suradnji.

 

-Tih osam učenika srednjih škola odabrani su kroz četiri Udruženja obrtnika iz gradova Senj, Otočac, Novalja i Gospić, odnosno po dva učenika iz svakoga grada. Naše udruženje broji 1 201 obrt i mi se iskreno zahvaljujemo Ličko-senjskoj županiji što su izdvojili sredstva za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja i slabijeg imovinskog statusa. Nama najviše nedostaje automehaničara, strojobravara, konobara i kuhara. Na ovaj način stimuliramo srednjoškolce da završavaju škole za ova zanimanja i ostanu raditi na području Ličko-senjske županije, rekao je predsjednik županijske Obrtničke komore Joso Vrkljan.

U ime Ličko-senjske županije Sporazum je potpisao župan ličko-senjski Ernest Petry. Pri tome je župan Petry istaknuo važnost ovog koraka.

 

-Ovim putem samo nastavljamo uspješno započeti proces stipendiranja  učenika deficitarnih zanimanja s područja Ličko-senjske županije. U ovoj školskoj godini smo preuzeli obavezu za stipendiranje osam učenika. Posrednik i partner nam je Obrtnička komora i već danas će im biti prebačen ukupni iznos za stipendije, odnosno 48 000 kuna ili po 600 za svakog učenika kuna za svaki mjesec pohađanja škole u školskoj godini 2022./2023. Svaki učenik će na ovaj način dobiti ukupno  6 000 kuna stipendije, istaknuo je župan Ernest Petry.

O ovoj Mjeri i dodjelama  stipendija govorila je pročelnica županijskog Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović. Naglasila je kako Ličko-senjska županija provodi ovakve stimulativne mjere od 2009. godine. Pri tome Obrtnička komora vrši odabir učenika koji se stipendiraju.

Gs Press