Suradnja dviju županija, Požeško-slavonske i Ličko-senjske županije, donijela je mogućnosti posjeta Slavoniji za učenike 4. razreda Osnovne škole Otočac.

Naime, županica Antonija Jozić uputila je poziv županu Ernestu Petryju, koji je poziv prihvatio i organizirao dva posjeta djece iz Gospića i Otočca Slavoniji, točnije u grad Pleternicu.

Jučer su se osnovnoškolci vratili iz Slavonije u svoj Otočac, puni dojmova Požeške Zlatne doline – grada Pleternice, gdje su boravili dva dana kako bi upoznali slavonsku tradiciju, kulturnu baštinu i slavonsku društvenu zajednicu.

Prigodom posjeta Slavoniji obišli su Muzej bećarca, mjesto gdje se moderna arhitektura i tehnologija stapaju s lokalnim geografskim obilježjima, poviješću i tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom – bećarcem, zaštićenim od strane UNESCO-a.

Osim Muzeja bećarca, posjetili su i Interpretacijski muzej Terra Panonica gdje su se kroz nezaboravno putovanje vratili čak 24 milijuna godina u prošlost. Istraživali su priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem. Na samom kraju, vožnjom u turističkom vlakiću, pobliže su upoznali grad Pleternicu.

Po povratku s putovanja ravnateljica Osnovne škole Otočac Jasminka Devčić, zahvalila je Ličko-senjskoj županiji na organizaciji edukacijskog putovanja, kao i domaćinima na gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici, naglasivši da su otočki osnovnoškolci u Slavoniji dočekani raširenih ruku, kojom prigodom su im pokazane sve ljepote grada Pleternice.

Gs Press