Ovih dana pozne i već pomalo umorne jeseni Plitvička jezera se ne predaju. Zbog doba godine i pandemije korone nema gužvi na vidikovcima niti na jezerima. Reklo bi se da i posjetitelji stižu „dozirano“, po nekoliko njih u malim grupicama. To su posjetitelji kojima osim ove neumrle ljepote ništa drugo nije niti važno. Nekolicina mlađih nogama guraju otpalo lišće da bi kroz tu šuštavu tokatu povratili innuendo neumitnih promjena životnih ciklusa ovog veličanstvenog parka. Taj uveli, žuti flor ipak ima svoju veličinu i samo su egzemplar jedne druge životne dimenzije.

Plitvička jezera i dalje žive usprkos nastojanjima majke prirode da im nakratko oduzme radost u ovom obamrlom životnom ciklusu. Proteklih noći mraz je dodatno uresio urese kojima uresa-ne treba! Ponegdje su se pojavili ledeni kristali na sedrenim barijerama. Više kao početni flash-efekt koji će u narednim danima vjerojatno biti svakodnevica.

Počevši od 26. listopada pa do konca ove godine Uprava NP Plitvička jezera kreirala je poseban cjenik kada je ulaznica za odrasle 80, za studente 50 i za djecu 35 kuna. Posebna je pogodnost utkana u dvodnevne aranžmane. Zacijelo idealno za one koji ne gledaju u kalendare da bi istinski uživali u čarima i igrama svjetla, Sunca i vode.

Za dočaravanje ljepota ovog djelića planeta Zemlje nisu potrebne oratorske vještine i bravure. Posjetitelje je ovih dana obasjalo „zubato Sunce“ koje je na kratko odagnalo studen, a modrim jezerima opet dalo nijanse prepoznatljive samo ondje gdje je bistrina vode uobičajeni, nikako povremeni agens.

M S.