Udruga Ukrajinaca u Hrvatskoj uz veleposlanstvo Republike Ukrajine skrbi o svojim sunarodnjacima na više načina. Budući se „specijalna ruska operacija“ u Ukrajini produljila na pola godine ova je udruga nastojala Ukrajincima pružiti što više informacija vezanih uz zapošljavanje i samozapošljavanje na području Hrvatske.

Građani Ukrajine smješteni u Gospiću i okolici danas su u Razvojnom centru Gospić mogli čuti mnoge detalje vezane uz ovu problematiku. Nazočne je pozdravio i župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Na ovom je području sada smješteno više od 670 izbjeglica iz Ukrajine. Naš Prihvatni centar u Gospiću organizirao je prihvat i smještaj tih civila i razmjestio ih u adekvatne kapacitete diljem naše i Karlovačke županije. Pri tome je oko 100 ukrajinskih žena zaposleno tijekom turističke sezone u ugostiteljskom sektoru. Također je preko 100 ukrajinske djece nastavilo osnovnu i srednju školu na ovom području.

Treba reći da smo mi odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu u veljači ove godine uz pomoć Vlade RH, resornih Ministarstava, Crvenog križa i drugih institucija i Udruga odmah organizirali Prihvatni centar za prijem i smještaj izbjeglica. Za sada je kroz ovaj Centar prošlo više od tisuću izbjeglica, od tog broja preko 88 posto žena i djece. Svemu tome uvelike je pomogla odlična suradnja s ukrajinskom ambasadom u Zagrebu koja je i danas vrlo intenzivna.

Tako smo organizirali i humanitarnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama i distribuirali ih u Ukrajinu. Riječ je nekoliko tona hrane i mnoštvu higijenskih potrepština. Također smo ljetos pružili uživanje u praznicima djeci ukrajinskih branitelja, pri čemu su veliki doprinos dali Gradovi Senj i Otočac. Na ovaj je način bilo zbrinuta još stotinu malih Ukrajinaca. Mi ćemo izbjeglicama i dalje nastaviti pomagati u sklopu svih naših institucija sve do, nadam se skorog okončanja rata u Ukrajini, zaključio je župan Ernest Petry.

Gs Press