U noći na nedjelju kazaljke sata pomiču se za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutro.

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi. Kada se pomiče sat? Iako se naziva ljetnim vremenom, ovo razdoblje zapravo obuhvaća veći dio proljeća i to u periodu nakon proljetnog ekvinocija, zatim tijekom ljeta, a onda i gotovo cijelu jesen, sve do kraja listopada. Konkretno se promjena sata odvija u ožujku kada se zbog ranije pojave sunca u jutarnjim satima pomicanjem sata unaprijed večernji mrak odgađa za jedan sat. A to globalno znači i veliku uštedu energije. To pak znači da će u Hrvatskoj jeftinija struja biti nakon 22 sata, a ne nakon 21 sata kao dosad.

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje? Istraživanje Sveučilišta Colorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljetnog pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. Švedsko istraživanje, koje obuhvaća razdoblje od dvadeset godina, pokazalo je porast broja infarkta miokarda u tjednu nakon proljetnog pomicanja vremena, koji je najizraženiji od ponedjeljka do srijede, a među žrtvama infarkta više je žena.

Gs Press

Pročitajte više na: https://miss7zdrava.24sata.hr/eko/prva-cetiri-dana-nakon-prelaska-na-ljetno-vrijeme-raste-broj-srcanih-udara-21154 – https://miss7zdrava.24sata.hr/eko/prva-cetiri-dana-nakon-prelaska-na-ljetno-vrijeme-raste-broj-srcanih-udara-21154