Poljoprivreda i stočarstvo kao važni segmenti za razvoj Ličko-senjske županije

0

Župan ličko-senjski Ernest Petry primio je danas i razgovarao s predstavnicima Veterinarskog, Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakultetu s ciljem razmatranja mogućnosti bolje suradnje u razvoju brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Kako je pri tome istaknuto cilj ovoga Projekta je revitalizacija ruralnog prostora Like i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko planinskom području u RH, s naglaskom na Jadransku Hrvatsku. Župan Petry pri tome nije krio velika očekivanja od realizacije ovoga Projekta.

-Kako smo i u proteklih godinu dana najavljivali, ja i danas govorim da trebamo iskorištavati prirodne resurse i potencijal koje posjeduje Ličko-senjska županija. Zahvaljujem na dolasku prorektoru i Sveučilišta u Zagrebu i njegovom timu. Ujedno mogu najaviti i pojačanu suradnju s Veterinarskim fakultetom i Bio-tehnološkim fakultetom. Ponosan sam što smo već daleko odmakli u pripremi projektne dokumentacije vezane za budući Centar razvoja brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Prema dinamici priprema očekujem da ćemo na prvi dan ovogodišnje manifestacije „Jesen u Lici“ potpisati i prve Ugovore o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Sve što će se u sklopu toga kasnije reflektirati imat će snažan poticaj u razvoju gospodarstva, odnosno poljoprivrede, ali i širu i kvalitetniju gastro-ponudu neophodnu za razvoj turizma. Uz razvoj drvne industrije i mljekarstva ovo su segmenti na kojima ćemo bazirati naš gospodarski razvoj.

Ovdje treba spominjati politiku, ali jedino kao ključ prezentacije projekata neophodnih za naš razvoj. Od kada sam postao župan dokazao sam koliko ravnomjerno surađujem sa svim segmentima društva: od Udruga, poduzeća, struke pa do OPG-a i poljoprivrednih proizvođača. Ujedno pronalazimo i nove investitore i tako nastojimo zadržati proizvodnju na ovim prostorima. Uz sve ovo svakako će se poboljšati demografska slika ovog područja. Svi naši Gradovi i Općine trenutno su u realizaciji brojnih projekata koji će dodatno pospješiti razvoj Ličko-senjske županije u cjelini, ujedno mogu najaviti i pojačanu suradnju s Veterinarskim, Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, izjavio je župan Ernest Petry.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof dr. sc. Miljenko Šimpraga istaknuo je da ova ustanova ima sve potrebne kadrove i svakako će pružiti znanstvenu pomoć ovome Projektu, u koju će se uključiti nekolicina od 4 500 doktora znanosti. Prilikom formiranja budućeg Centra brdsko-planinskog stočarstva i poljoprivrede svakako će biti neophodna stručna pomoć nekoliko desetaka stručnjaka i eksperata.

Dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Ivica Kisić uvjeren je kako se dobri rezultati se ne postižu preko noći i uvjeren je da će uz potporu i suradnju Ličko-senjske županije uspjeti u osmišljavanju i provedbi ovoga Projekta. Na terenu od Gospića, Otočca i cijele Like pa do područja Senja i Novalje.

Današnjem sastanku su bili nazočni mnogi uzgajivači autohtonih ličkih pasmina goveda i ovaca buše i pramenke kako bi iz prve ruke doznali nove detalje ovoga Projekta.

Gs Press