Nakon što je IT stručnjak za naš portal detaljnije objasnio na koji način funkcionira online anketa koju je u proteklih nekoliko dana proveo jedan portal i koliko je ustvari izmanipulirana, za komentar smo zamolili predstavnike političkih stranaka u Ličko-senjskoj županiji. Odgovor nam nisu poslale sve stranke, što znači da se možda i slažu s lošim rezultatima. U nastavku objavljujemo odgovore koji su pristigli do zaključenja ovog teksta.

HSLS: Kad je dr. Šutić napravio nešto pošteno

-Kad je dr. Šutić napravio nešto pošteno i tko još vjeruje u njega. Vidio sam anketa, ali zbog navedenih razloga nisam je doživio ozbiljno. Osim toga smatram da svi mediji koji žele objektivno izvještavati kontaktiraju nas političke čelnike i dozvole nam iznošenje političkih stavova. To Vam je, po mom mišljenju, najbolja i jedina ispravna anketa temeljem koje bi birači mogli donesti svoj sud. Sve ostalo smatram manipulacijom. On-line anketa je obični mali program u koji se upisuju podatci. Vlasnik portala u svakom trenutku može pristupiti bazi podataka i mijenjati podatke. Ozbiljnost ankete se vidi i po kvaliteti fotografija kandidata kojima urednik (Šutić) prejudicira svoje stavove i tako pokušava utjecati na rezultate. Sve skupa smiješno, stoji u odgovoru šefa ličkog HSLS-a Ante Franića.

Stranka LiPO „Molimo da ne sudjelujete u anketama i ne dozvolite da vam ruše ljudsko dostojanstvo oni koji je služe takvim metodama”

Glavni tajnik stranke LiPO Alen Zorić pozvao je članove da ne sudjeluju u anketama koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo.

-Ne bi to htio komentirati jer to zapravo vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Mi smo i kroz prvu anketu koja je poništena pokazali da smo organizirana stranka, te smo do tada i vodili u anketi. Ovo što se desilo, kao što sam rekao, vrijeđa zdrav razum svih stanovnika Ličko- senjske županije. Zahvaljujem se našim članovima, simpatizerima i svima koji su glasali za našu stranku. Pozivamo ih da više ne glasuju u spomenutoj anketi jer to je vrijeđanje ljudskog dostojanstva od onih koji se ovakvim metodama služe, zaključio je Alen Zorić, glavni tajnik stranke LiPO.

SDP: Anketa je postavljena na portalu kojega u većem dijelu kontrolira HDZ i podložna je manipulacija

Tomislav Zrinski, predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije također se osvrnuo na anketu.

-Kako se ne radi o službenoj anketi koju rade renomirane agencije, rezultati ankete, moguće su podložni manipulaciji i svakako rezultate treba promatrati s rezervom. Anketa je postavljena na portalu kojega u većem dijelu kontroliraju stranački obojeni ljudi jedne stranke što dodatno pobuđuje sumnju u objektivnost ankete.

Domovinski pokret: Anketu nismo ni vidjeli

Upitana za komentar ankete dr. Mirjana Vrkljan-Radošević iz Domovinskog pokreta odgovorila nam je kako anketu nije niti vidjela.

-Nitko me po tom pitanju nije ni kontaktirao niti postavljao neka pitanja. Prerano je sada za reći koga će Domovinski pokret kandidirati na izbornoj listi i tko će biti naš kandidat za župana Ličko-senjske županije.

Fumić: Na takve se ankete ne osvrćem

Među najslabijim rezultatima ove famozne ankete je i ime načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića (HSS). Budući je riječ o političaru koji je u zadnja dva mandata s lakoćom osvajao Brinje, zanimao nas je njegov stav o činjenici kako je dobio povjerenje manje od jedan posto „anketiranih“.

-S obzirom na sve dobro da sam dobio i tih jedan posto. Na takve se ankete ne osvrćem previše jer ću u konačnici na izborima osvojiti „101“ posto glasova, rekao nam je kroz smijeh Zlatko Fumić.

Gs Press / c.p.L.O.