Učenici su upoznati s činjenicom da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske održali su edukativna predavanja učenicima osmog razreda Osnovne škole dr. Franjo Tuđman u Korenici, te učenicima završnih razreda Srednje škole Plitvička Jezera, Srednje škole Otočac i Gimnazije Gospić.

Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.

Tijekom predavanja prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile promijeniti sredinu ili otputovati u druge zemlje.

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja.

Gs Press / PULS