POŠTO su na više e-mail adresa dostavljene lažne poruke kojima nepoznate osobe, predstavljajući se kao glavni ravnatelj policije Nikola Milina ili policijska službenica, od primatelja traže da im odgovore jer su osumnjičeni za niz kaznenih djela, iz policije upozoravaju da se takve poruke obrišu i ne otvaraju.

Ravnateljstvo policije je priopćilo kako su na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljene lažne poruke u kojima se nepoznate osobe predstavljaju kao glavni ravnatelj policije Nikola Milina i policijska službenica XY. Pritom u poruci navode kako je njezin primatelj osumnjičen za više različitih kaznenih djela i od njega traže da im odgovori na poruku, a sve s krajnjim ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Riječ je, ističu u policiji, o tzv. “phishing” kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prevare, pa je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

Kao primjer zlonamjerne elektroničke pošte navode jednu od takvih e-mail poruka naslovljenu na ravnatelja policije i voditelja cyber-sigurnosti Milinu koji, po opisu prevaranata, primatelja maila obavještava kako se protiv njega “posebno vodi nekoliko valjanih pravnih postupaka”.

 

Prevaranti se pritom pozivaju na suradnju policije s Nacionalnim centrom za analizu dječje pornografije i kibernetičkih slika te Interpolom, a moguću žrtvu ove prevare pozivaju da im u “strogih” 72 sata na njihovu adresu pošalju “svoje popratne dokumente” kako bi ih mogli pregledati i provjeriti. Po isteku tog roka, prijete, bit će dužni svoje izvješće poslati tužiteljici radi raspisivanja tjeralice te upisivanja u registar seksualnih prijestupnika.

Inače, na slične zlonamjerne elektroničke pošte je sredinom studenoga prošle godine upozorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u kojima se prevaranti pozivaju na njegovo i ime ravnatelja Miline, načelnika Uprave kriminalističke policije Antonija Gerovca, načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje Dalibora Jurića, itd.

 

 

U porukama prevaranti navode kako je primatelj poruke osumnjičen za više različitih kaznenih djela i traže od njega da odgovori na poruku, opet s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Gs Press / index.hr