Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva, naziv je projekta koji je danas predstavljen u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je ujedno i nositelj projekta dok je Ličko-senjska županija partner na projektu.

Projekt se provodi u sklopu Poziva: Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Radi se o značajnom projektu ukupne vrijednosti od gotovo 21 milijun kuna od čega Ličko-senjska županija za provedbu aktivnosti na rapolaganju ima 9.321.449,10 kn.

Najvećom dijelom projekt financira Kraljevina Norveška, iz programa EGP (Europski gospodarski pojas) financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. – 2021. godine.

– Projekt je namijenjen učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim školama, s naglaskom na učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pri čemu se misli na potencijalno darovite i visoko motivirane učenike te učenike s poteškoćama. Osim njih, koristi od sudjelovanja u projektu imati će i drugi stručnjaci koji rade u javnim institucijama koje su odgovorne za provedbu obrazovnih politika.

Kroz ovaj projekt želi se ojačati kapacitete osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji, kao i kapacitete gravitirajućih područja, s ciljem poboljšanja STEM (znanost, tehnologija, matematika) i informacijsko-komunikacijskih vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika te poduzetništva i aktivnog građanstva, kroz organizaciju mnogobrojnih edukacija, studijskih putovanja, ljetnih škola i smotri. Kroz projekt je predviđena uspostava regionalnog znanstvenog centra (RZC) sa sjedištem u Splitu te s podružnicom u Gospiću, a koji će postati baza znanja, razmjene iskustva, unaprjeđenja i modernizacije za cjelokupni odgojno – obrazovni sustav.

Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a partneri su Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway (IDN), Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Osnovna škola Kostrena, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Javna ustanova Razvojna agencija LSŽ LIRA.

– Ovaj projekt će imati veliki značaj za čitavu Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i za Centar izvrsnosti koji će napokon dobiti svoj centar, što smatram kapitalnim iskorakom u razvoju naše županije. Riječ je o jedinstvenom centru na području cijele jugoistočne Europe, u čijoj su realizaciji sudjelovali ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić i službe Splitsko-dalmatinske županije. Također, jako je važno da partneri pristupe projektu ozbiljno kako bi u potpunosti zaživio i bio koristan svim građanima naše županije, a posebno mladim ljudima. Baš zato smatram da ćemo izgradnjom ovog centra ojačati sve potrebne kapacitete za razvoj učeničke izvrsnosti u našoj županiji, kazao je župan Blaženko Boban.

U ime Ličko-senjske županije na sastanku je sudjelovala Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župana te p.o. pročelnica za regionalni razvoj i EU fondove Zrinka Mraović.
Zamjenica župana istaknula kako je ovaj projekt od velikog značaja za Ličko-senjsku županiju jer će se kroz provedbu projektnih aktivnosti ojačati kapaciteti osnovnih škola u Ličko-senjskoj županiji s ciljem jačanja STEM vještina.
Zamjenica ličko-senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić se ujedno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji na suradnji i stručnoj podršci u pripremi projekta koji uskoro kreće u realizaciju.

Gs Press