DANAS će se dogoditi pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca. Pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute, izvijestio je Hrvatski astronomski savez. Počela je u 11:20, maksimum će dosegnuti u 12:21, a završit će u 13:24.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnja značajna pomrčina 2015.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. iako se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva.

Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva, dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1999., a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

Budite oprezni pri promatranju pomrčine

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

U više hrvatskih gradova astronomska društva i udruge organiziraju promatranje pomrčine Sunca.

Prognoza za danas nije idealna za promatranje pomrčine. Već će od jutra naoblačenje s kišom zahvatiti sjeverni Jadran i veći dio unutrašnjosti. Glavnina kiše očekuje se sredinom dana i rano poslijepodne, a prema večeri njezin prestanak. Lokalno je moguća i grmljavina. U Dalmaciji će ipak biti barem djelomice sunčano te uglavnom suho.

Gs Press / index.hr