DVOJE pirotehničara poginulo je u minskoj nesreći u mjestu Čanak, na dijelu Vrlet-Skokovi, prilikom razminiravanja minskog polja, izvijestila je ličko-senjska policija.

Stradali su pirotehničarka (35) i pirotehničar (44). Neslužbeno se doznaje da je pirotehničarka preminula na mjestu, dok su muškarca pokušali reanimirati i odvesti do bolnice u Gospiću, no ozljede su bile preteške te je preminuo.

Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu o nesreći u tom mjestu nedaleko od Korenice u 13:18. Očevid je počeo u 17:30, kad su osigurani uvjeti, s obzirom na to da se radi o području s mnogo mina. Kako je Hini rekla glasnogovornica PU Maja Brozičević, najprije je trebalo pregledati, a zatim i razminirati minsko polje te izvući poginulu pirotehničarku. Tek nakon toga je mogao početi očevid.

Očevid je obustavljen oko 19 sati jer je pao mrak, ali i zato što se radi o velikom i nepristupačnom području od oko 800.000 kvadratnih metara. Poslove razminiranja na ovom dijelu Like provodi poduzeće iz Požege Zeleni kvadrat, a podizvođač im je poduzeće Cor.

“Rat ovdje još nije završio”

Načelnik Općine Plitvičkih Jezera Ante Kovač je u izjavi za Hinu s mjesta nesreće rekao da mu je žao stradalih, tim više što su i pomagali da se prostor razminira i da bude siguran kako ne bi stradavali domaći ljudi, a sad su platili životom.

“Čanak je izgubio jako puno ljudi u ratu, bio je okupiran sve do kraja rata, a sada vidimo da tu rat još uvijek nije završio”, rekao je Kovač i obiteljima poginulih pirotehničara izrazio sućut. Lika online podsjeća da je predio Vrlet-Skokovi u Domovinskom ratu bio u zoni brojnih sukoba. Iako su se u proteklim godinama provodile brojne akcije razminiravanja, na tom području i dalje ima mina.