Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavila je da će 15. studenoga započeti isplatu predujma za izravna plaćanja poljoprivrednicima za 2023. godinu u iznosu od 134 milijuna eura. Isplata se odnosi na poljoprivrednike koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za tekuću godinu. Predujam uključuje osnovnu potporu dohotku za održivost, dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku za održivost te dodatnu potporu dohotku za mlade poljoprivrednike.

Dodatnih 40 milijuna eura isplatit će se u prosincu, kao i potpore za intervencije koje uključuju intenziviranu raznolikost usjeva i plaćanja za područja s prirodnim ograničenjima. Ukupno će do kraja godine poljoprivrednicima biti isplaćeno 236 milijuna eura, s planiranim završetkom isplate u prvoj polovici 2024. Ove intervencije su među najvećima do sada i obuhvatit će veliki broj poljoprivrednika.

Prije isplate, Agencija provodi temeljite kontrole prihvatljivosti za dodjelu potpora, koje mogu uključivati administrativne kontrole, nadzor Monitoring sustavom ili kontrolu na terenu. U slučaju nepravilnosti, poljoprivrednici će biti obaviješteni i dobit će priliku da se odreknu spornih parcela ili da dokažu poljoprivrednu aktivnost.

Nedavne izmjene Pravilnika omogućuju poljoprivrednicima duži rok za odustajanje od zahtjeva ukoliko posjeduju neprihvatljive površine, čime se izbjegavaju administrativne kazne. Kao preduvjet za isplatu, poljoprivrednici trebaju završiti izobrazbu ili koristiti savjetodavne usluge koje su besplatno dostupne.

Gs Press