Počelo cijepljenje protiv COVIDa-19 u Gospiću preko internetske platforme “CIJEPISE”

0

Od ponedjeljka, 1. ožujka 2021., svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj mogu se prijaviti  za cijepljenje preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr, ili telefonom na 0800 0011 gdje će njihove prijave biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu.  Kao i dosad, građanima s kroničnim bolestima preporučujemo da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja. Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama kao i do sada.

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi. Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav će se nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

Jutros u 9 sati u Domu Zdravlja Gospić doktorica Lemaić i Sestra Tereza-Pezelj, koje su inače u timu ambulante obiteljske medicine, pripremale su za cijepljenje osoba koje su se prijavile preko platforme cijepise.zdravlje.hr.  Od 70 prijavljenih, njih 65 danas prima prvu dozu cjepiva Pfizer ili Johnson&Johnson.

Ravnateljica Doma Zdravlja Gospić Dubravka Jakšetić, mag. med. techn. i koordinatorica Dom Zdravlja Gospić za cijepljenje Katarina Grgurić su nam kazale da je uz stručni tim dodatno prisutan i tim sanitetskog prijevoza koji u slučaju potrebe može prevesti pacijente u Hitnu medicinsku pomoć ili u OB Gospić.  Pacijenti nakon 15 minuta od primanja cjepiva ako ne pokazuju nikakvu reakciju mogu napustiti prostor Doma Zdravlja.

Gs Press