Prije nekoliko dana počelo se s izvođenjem radova u cilju izgradnje zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske u Gospiću čija vrijednost iznosi više od 28 milijuna kuna, kojim povodom su ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić sa suradnicima obišli gradilište.

Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa i uprave, a isti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ovom investicijom će se vrijedna arhivska građa, kao što su ručno vođene zemljišne knjige pohranjivati na jednom mjestu, u zgradi koja će biti izgrađena prema svim standardima čuvanja arhivske građe te će se na taj način trajno zaštititi zemljišne knjige od daljnjeg uništavanja kopiranjem i čuvanjem u neadekvatnim uvjetima, a ujedno će se za potrebe rada u sklopu pismohrane otvoriti i nova radna mjesta.

Zbirke isprava će se, po zahtjevu, skenirati i dostavljati nadležnom općinskom sudu, što će osloboditi prostor u općinskim sudovima i riješiti višegodišnji problem čuvanja arhivske građe.

Podsjetimo da je prigodom nedavnog posjeta Ličko-senjskoj županiji odnosno 25. veljače 2022. god. ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisao ugovore za građevinske, elektroenergetske i druge radove vezane za izgradnju Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH, a ujedno je prigodom posjeta najavio i gradnju nove kaznionice u Gospiću.

Gs Press