Po pitanju stoke koja luta Likom izvršeni mnogi nadzori i kontrole vezane uz držanje i načine čuvanje stoke

0

U nazočnosti predstavnika Policije, Gradova i Općina u kabinetu župana ličko-senjskog Ernesta Petryja održan je danas sastanak župana s ministricom poljoprivrede RH Marijom Vučković. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata za novinare, nakon čega su ministrica Vučković i župan Petry dali izjave.

-Razgovarali smo i poslušali mišljenja i prijedloge svih sudionika sastanka. To je vrlo bitno jer ova županija, između ostaloga, svoje gospodarstvo temelji na poljoprivredi, osobito na stočarstvu, kao i drvoprerađivačkoj industriji. Razgovaralo se i o hrvatskom Strateškom planu nedavno upućenom Europskoj komisiji.
Što se tiče prijava građana i institucija vezano uz štete koje čini stoka koja luta bez nadzora naše Ministarstvo nije učinilo niti jedan propust i mi smo puno prije sadašnjih aktualnosti poduzeli niz kontrola. Pri tome su potpore nekim poljoprivrednicima bile značajno umanjivane. Tako smo prije dva mjeseca zatražili nadzore Državnog inspektorata i Hrvatske veterinarske inspekcije koji su obavljeni početkom prosinca 2021. godine. Proveli smo nadzore nad korištenjem šumskog i poljoprivrednog zemljišta i pozvali druga Ministarstva da izvrši potrebne nadzore koji nisu u našoj nadležnosti. MUP je obavio sve potrebne radnje vezane uz probleme stoke koja luta i samo lani je zabilježeno oko 200 prijava, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, rekavši kako se planovi za donošenje poticaja vrše na rok od sedam godina.

Župan Ernest Petry potvrdio je odličnu suradnju i česte kontakte s Ministarstvom poljoprivrede i izjavio kako su teme sastanka bile razvoj drvoprerađivačke industrije u Ličko-senjskoj županiji i problemi nadzora nad stokom.

Na terenu je bilo dosta problema vezanih uz stočarstvo. S nama su danas predstavnici Gradova i Općina pa će se u tom smislu čuti problemi s terena i načini njihovog rješavanja. Ja kao župan inzistiram i pozivam sve institucije da odrade svoj posao u skladu sa zakonom i da tako zaštitimo građane Ličko-senjske županije od svih kaznenih djela koja se događaju na ovome području, kratko je rekao župan Ernest Petry.

Osim redovne problematike današnji je sastanak održan i u sjeni situacije kada je skupina Roma vrijeđala i prijetila načelniku Općine Udbina Josipu Seučeku koji je zbog ovog incidenta dobio policijsku zaštitu.

Gs Press