Zahvaljujući svojoj izvanrednoj prirodnoj ljepoti i bogatom biodiverzitetu, Plitvička jezera zasluženo su zauzela prvo mjesto. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama kroz netaknutu prirodu, promatrajući brojne biljne i životinjske vrste koje ovaj park čine jedinstvenim.

Na drugom mjestu popisa nalazi se Nacionalni park Saksonska Švicarska u Njemačkoj, poznat po svojim dramatičnim stijenskim formacijama i slikovitim pejzažima. Dolomiti Bellunesi u Italiji zauzeli su treće mjesto, privlačeći posjetitelje svojim impresivnim planinskim vrhovima i alpskim dolinama.

Divlja Taiga u Finskoj, koja se našla na četvrtom mjestu, nudi posjetiteljima mogućnost promatranja smeđih medvjeda i vukova, dok Nacionalni park Ecrins u Francuskoj, na petom mjestu, osvaja srca ljubitelja planinarenja i alpinizma.

Durmitor u Crnoj Gori, Triglav u Sloveniji i Soomaa u Estoniji također su se našli na popisu, svaki sa svojim jedinstvenim prirodnim karakteristikama. Soomaa je posebno zanimljiv za ljubitelje ptica, s brojnim egzotičnim vrstama koje obitavaju u njegovim močvarnim šumama i poplavnim ravnicama.

Na posljednjem mjestu našao se Nacionalni park Ordesa u Španjolskoj, poznat po svojim dubokim dolinama i slikovitim rijekama koje teku u podnožju Monte Perdida.

Ovaj popis još jednom potvrđuje izvanrednu vrijednost i ljepotu nacionalnih parkova u Europi, a posebno naglašava značaj Plitvičkih jezera kao jednog od najljepših prirodnih bisera na našem kontinentu.

Gs Press