Bivši HDZ-ovac, nesuđeni predsjednik te stranke i nekadašnji ministar zdravstva Darko Milinović na svibanjskim lokalnim izborima braniti će poziciju župana u Ličko-senjskoj županiji te ujedno time prezentirati moć svoje nedavno osnovane stranke LiPO. Ako je vjerovati anketama, Milinović razloga za brigu nema, nitko od konkurenata nije mu ni blizu, a kako je sam nedavno priznao u svega dva mjeseca postojanja u njegovu se stranku pridružilo oko 2000 članova. Pobjedi se Lički Putin nada u Novalji, Otočcu, Senju, Gospiću, Karlobagu te u Brinju.

”Uvjeren sam da ćemo biti hit Hrvatske ovih izbora. U politici morate probuditi emociju, a mi smo to uspjeli. I ne samo to, morate pokazati da znate upravljati gradovima i općinama”, rekao je nedavno Milinović komentirajući svojeg protukandidata iz HDZ-ovih redova Ernesta Petryja kojega je kako kaže već pomeo na izborima. “Na političkoj sceni je koliko i ja. Mnoge u Ličko-senjskoj županiji iznenadio je izbor kandidata. Bio je u HDZ-u kad i ja. Otišao je u Hrvatski blok, pa u Most, pa u HNS, pa je bio na listi SDP-a i nedavno se vratio u HDZ. Možda s HSS-om nije surađivao”, istaknuo je Milinović kojemu se nedavno pridružilo 400-tinjak HDZ-ovaca nezadovoljnih Petryjevom kandidaturom, javlja Dnevno.hr.

I u samom HDZ-u priznaju kako je Petryjeva kandidatura potpuni promašaj te napominju kako je riječ o rekorderu preletaču koji se mijenjajući političke dresove nastojao zadržati poziciju direktora Elektro-distribucijskog centra HEP-a za što ga je izravno prozvao tajnik Milinovićeve stranke Alen Zorić koji je i sam bio član HDZ-a. “Ponižavajuće je da se ti i takvi pozivaju na Tuđmana ili da ti i takvi prozivaju nekoga za „detuđmanizaciju“. Pa da kronološki podsjetimo da su ga drugi, a ne stranka LiPO, prozivali. Nakon vrijeđanja Franje Tuđmana od strane Vesne Pusić očito je Ernest Petry bio oduševljen i  postao je predsjednik županijskog HNS-a. Nakon što je Mesić ispričao morbidni vic o Franji Tuđmanu, da podsjetimo nakon smrti franje Tuđmana, Mesić je izjavio „razlika između Franje Tuđmana i Miloševića je da je jedan u zemlji, a drugi ne može izaći iz zemlje“.

“Nakon oduševljenja Mesićevim izjavama blaćenja Franje Tuđmana, ponosni Petry poziva Mesića da on otvori Pertyev vlastiti ured u Gospiću. I na kraju pogledajte SDP-ovog, pardon HNS-ovog, upsss ipak HDZ-ovog kandidata za župana s liste SDP-a. Gospodine Petry nadali smo se da ćete krenuti u pozitivnu kampanju. Ovo je samo naš odgovor na pokušaj vođenja negativne kampanje koju ste započeli. Znat  ćemo odgovoriti istinom, na laži koje širite. Slike govore više od riječ”, poručio je Zorić u dopisu u skolopu kojeg je objavio mnoštvo slika Petryja kao kandidata na listama političkih stranaka.

Upućeni svjedoče kako njegovom kandidaturom nije zadovoljan čak ni šef županijske organizacije HDZ-a Marijan Kustić, no kako navode naši sugovornici ovog preletača u bitku za župana poslao je premijer Plenković koji se za njega založio. Istini za volju, ni sam Kustić nema neke pretjerane veze sa ličkom stranačkom organizacijom, na ovu poziciju stigao je onda kada se Plenković riješavao Milinovića, a da nema pretjerane veze s Likom potvrđuje i to što je stalno nastanjen u Zagrebu gdje radi kao izvršni direktor HNS-a. U njegovom ličkom mandatu stranka je u ovom kraju spala na niske grane, a ovaj dio zemlje sve do prošlih lokalnih izbora slovio je za HDZ-ovu bazu u kojoj su osvajali i do 70 posto glasova, no posljednji lokalni izbori pokazali su da je stranka izgubila u Otočcu, Novalji i Gospiću, a očekuje se da će na nadolazećim izborima poraz biti još bolniji, i još snažniji. Više od poraza, HDZ-ovci strahuju od stranačkog osipanja za koje uz Petryja krive i kandidata za gradonačelnika Marija Stilinovića.

Kako navode HDZ-ovci Petry je stranku počeo privatizirati. Naime, uz to što je kandidat za župana, on obnaša dužnost tanika županijskog odbora HDZ-a, predsjednik je utemeljitelja stranke, a njegov brat Ivan prvi je čovjek županijske mladeži stranke. Pitajući se postoji li još netko tko bi mogao obnašati neku od tih funkcija HDzć-ovci u stranačku središnjicu dostavljaju zahtjeve za ispisom, ali izgleda da to nikoga ne brine previše. Kako nadalje tvrde naši sugovornici, odlukom o Petryjevoj kandidaturi Plenković je ignorirao ankete lokalnih HDZ-ovaca prema kojima je njihov favorit Dražen Jurković s potporom od 20 posto trebao ući u drugi krug. Od tog Jurkovićeva drugog kruga nema ništa, a gnjevni HDZ-ovci u ličkoj županiji kažu nam kako su i sami skloni podržati bivšeg šefa Milinovića jer svojem kandidatu zamjeraju učestale političke transfere.

Naime, iz svojeg HDZ-a on se početkom dvijetisućitih pridružio Pašalićevu Hrvatskom bloku, koji nije dugo potrajao. Kako se Pašalićeva stranka ugasila, tako se ovaj skrasio kod Vesne Pusić i Ratka Čačića u HNS-u, da bi zatim na prošlim lokalnim izborima bio nezavisni kandidat Bure promjena, paralelno s time zadržavajući članstvo u HNS-u. Na koncu se, očito ne znajući kud bi više sa sobom, vratio u HDZ, u kojem je preuzeo poziciju tajnika Županijske organizacije. S pozicije tajnika sada će pokušati uskočiti na poziciju župana, međutim, to bi doista trebalo ostati samo na razini pokušaja, nakon kojega će HDZ biti prisiljen na suradnju s Milinovićem koji bi u dogovoru s bivšim stranačkim kolegama mogao ostati na poziciji župana gradeći uz to i svoju stranku LiPO.

Milinović je posljednjih nekoliko mjeseci u korektnim odnosima s Plenkovićem, koji mu je čak i nudio povratak u stranku, ali mu to nije palo na pamet jer mu je izbacivanjem iz stranke predsjednik Vlade povrijedio ego, učinio je to na telefonskoj sjednici i po hitnom postupku, kao da nije riječ o čovjeku koji je za HDZ odrađivao najtvrđe i najljuće terene. Ovom bivšem ministru povratak u nacionalnu politiku nije ni u primisli, u svojem kraju šefuje, ostavlja dojam nedodirljivog i to bi tako trebalo ostati, piše Dnevno.hr.

Gs Press / c.p.L.O.