FRANE Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a, nakon što je protiv njega podignuta optužnica, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je. “To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, dodao je. Nije htio govoriti o novim imenima već je samo dodao da je HEP odigrao “sjajnu ulogu u energetskoj krizi”.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje. Objavio je to DORH ne navodeći identitet Barbarića. Općinsko državno odvjetništvo istraživalo je šefa HEP-a zbog ilegalne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelno je postupak vodio i Državni inspektorat koji je Barbariću izdao kazne koje ovaj nije platio pa su pokrenuli ovrhu.

Uoči optužnice je splitski Upravni sud nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su “neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe.”

Gs Press / index.hr