Plenković: Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela

0

NA POČETKU sjednice vlade je Plenković otkrio kako će vlada danas donijeti uredbu kojom će na mjesec dana ograničiti cijene benzina i dizela. Odluku o tome su i donijelii to na način da su ograničili cijene benzina na 11.10 lipa po litri, a dizela na 11 kuna po litri.

Plenković je rekao da vjeruje da će to distributeri izdržati te da je to odluka na korist “našeg gospodarstva i naših građana”.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Ćorić: Vjerujem da ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati

“Vjerujem kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu i da ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati”, rekao je Ćorić.

Uvjeren je da distributeri i državni proračun mogu snositi učinke administrativnog ograničenja cijena, a sve, kako je rekao, “s ciljem omogućavanja hrvatskoj ekonomiji da se normalno razvija i oporavi od krize koja nas je pogodila u 2020. godini”.

Vlada može ograničiti cijene na najduže 90 dana

Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

“Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata”, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

U narednom razdoblju, Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati, dodao je.

“Jako dobar i agilan pristup”

Po izglasavanju uredbe ocijenio je da je riječ o “jako dobrom i agilnom” pristupu rješavanju situacije i da će se na ovaj način stabilizirati očekivanja i poslati poruka povjerenja gospodarstvenicima i građanima.

“Ovakva vrsta odluke na mjesec dana omogućuje nam da dobro izanaliziramo što će se događati na međunarodnom tržištu”, rekao je i dodao kako je siguran da će u “ovako kratkom roku distributeri i proizvođači biti sposobni izdržati ovu situaciju”.