Cijela civilizirana Europa danas obilježava Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Ovim povodom  je na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću održana komemoracija. Brojnim žrtava poklonili su se kod spomen-kosturnice župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića i predsjednica Gradskog vijeća grada Gospića Anamarija Zdunić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Policije i građani Gospića. Riječi molitve predvodio je župni vikar o. Marko Maglić.

Potom se novinarima obratio župan Ernest Petry.

Na današnji dan obilježavamo Dan totalitarnih i autoritarnih režima, dan koji obilježava cijela  Europa. Dani poraća II. Svjetskog rata bili su krvavi posvuda u Hrvatskoj, a poglavito na području Ličko-senjske županije i  grada Gospića gdje je u poraću stradalo mnoštvo  ljudi, uglavnom civila i nedužnih građana Gospića i okolice.

Te su žrtve ubijane na širem području Gospića, bez dokazane krivnje i procesa suđenja i ovim putem svima njima odajemo pijetet. Nikada ne smijemo zaboraviti da je među ubijenima bilo mnoštvo potpuno nedužnih  staraca, žena i djece, rekao je župan Ernest Petry.

Komemoracija je nastavljena kod vanjskog zida Gradskog groblja gdje su kod spomen-ploče također paljene svijeće i kazivane molitve. Upravo je na ovome mjestu ubijeno više stotina nedužnih žrtava čija su tijela tada  pobacana u obližnje rovove. Na nekoliko lokacija u okolici Gospića tih je godina ubijeno gotovo 3 000 ljudi čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu ekshumirani.

Gs Press