Prije dvije godine započele su ekshumacije žrtava poratnog komunističkog terora u Gospiću. Prema dostupnim podacima tadašnjeg Narodnog suda te izjavama svjedoka i članova obitelji u danima poraća je „u ime naroda“ likvidirano najmanje 2 500 nepoćudnih civila, pripadnika zarobljene vojske i vojnika koji su se predali vjerujući u svoju nedužnost.

Poznato je kako su brojne masovne grobnice tada nicale posvuda oko Gospića: u Ličkom Osiku, park šumi u Jasikovcu, kao i u Pazariškoj, Mušalučkoj i Medačkoj plantaži.

Eksumacije izvršene prošle godine bile su nastavak potrage koja je vršena samo na jednoj lokaciji, odnosno pored gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću.

Tih godina poraća II. Svjetskog rata na toj su lokaciji gotovo svakoga jutra vršene masovne egzekucije, a tijela ubijenih završavala su u tzv. lauf-grabala, odnosno rovovima kojima je Gospić bio okružen. Lani su timovi Ministarstva branitelja na toj lokaciji ekshumirali 147 posmrtnih ostataka žrtava.

Hoće li se eksumacije nastaviti pitali smo župana ličko-senjskog Ernesta Petryja.

– Svakako da će se nastaviti potraga za posmrtnim ostacima žrtava poraća. S obzirom na dostupne podatke svjedoka te su žrtve jednostavno pobacane u rovove na površinama ruba današnjeg nogometnog igrališta i ispod ceste izvan gradskog groblja.

Izjave svjedoka su se pokazale točnima jer su ekipe za ekshumaciju odmah naišle na ljudske posmrtne ostatke tih žrtava. U intenzivnim sam pregovorima sa Sektorom za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i uvjeren sam da će se potraga za žrtvama poraća na području Gospića uskoro nastaviti, uvjeren je župan Ernest Petry.

Sektor za traženje osoba zatočenih i nestalih u Ministarstvu branitelja vodi Ivona Paltrinieri.

– Stalno smo u kontaktu s gradonačelnikom Grada Gospića g. Karlom Starčevićem i županom ličko-senjskim g. Ernestom Petryjem.

Jedan naš tim ovih dana vrši ekshumacije na širem području Vukovara, gdje je pronađena još jedna veća masovna grobnica iz Domovinskog rata. Nakon toga naše ekipe stižu u Gospić gdje su i lani radile na otkrivanju tamošnje masovne grobnice, potvrdila nam je Ivona Paltrinieri.

Kada je 1976. godine u Gospiću pripreman teren za „Slet bratstva i jedinstva“ na tadašnjem nogometnom igralištu radni strojevi su svako malo iz zemlje iskapali dijelove ljudskih kostura.

Da bi se prikrio taj stravični detalj tadašnja partijska elita je organizirala prijevoz iskopanih kostiju pod okriljem noći-na smetlište u Perušiću!

Gs Press