Patrijarh SPC Porfirije održao liturgiju i blagoslov crkve svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu

0

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu održana je danas liturgija i blagoslov crkve svetih apostola Petra i Pavla. Uz domaćina episkopa Gornjokarlovačke eparhije Gerasima liturgiju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Prilikom blagoslova patrijarh Porfirije je zajedno s mnogim svećenicima s ovog područja uz molitve dva puta obišao crkvu koja odnedavno ima naslikane nove ikone.

Vjernici su u Smiljan danas stigli iz cijele eparhije, a vidjele su se registracijske oznake iz gotovo cijele Hrvatske. Patrijarh Porfirije je posebno pozdravio skupine vjernika u narodnim nošnjama. Porfirija je došao pozdraviti i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Pitali smo ga o novim političkim napetostima između Beograda i Zagreba.

-Zategnutost između Zagreba i Beograda ne vode ničemu dobrome, a dokle će-nadamo se ne predugo. Zato što to ne treba ni Zagrebu ni Beogradu, odnosno ni hrvatskom ni srpskom narodu. Ni onome tamo ni ovome ovdje. Dakle ni Hrvatima ni Srbima, kao ni općenito.
Previše je napetosti u današnjem svijetu, preozbiljan se rat vodi u Ukrajini da bi se Hrvati i Srbi, Beograd i Zagreb, još više odmicali jedan od drugoga i još više sukobljavali oko vlastitih ratnih naslijeđa, kazao je Milorad Pupovac.

Gs Press