Na gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću upriličena je danas komemoracija povodom 30. obljetnice osnutka 117. brigade ZNG Gospić. Na grobu prvog zapovjednika Paje Šimića u ime organizacijskog odbora nazočnima se obratio pripadnik te postrojbe Zdenko Bando.

-Paju su štovali i uvažavali neki hrvatski generali, školovani časnici koji su u njemu prepoznali istinsko ličko poštenje, hrabrost i domoljublje, bezvremenske vrline koje su kod Paje uvijek bile istaknute. Pajo nas je prerano napustio, ali je iza sebe ostavio sjajan ratni put na koji svi moramo biti ponosi. U vrijeme kada su svi mislili kako će početkom rata Gospić pasti u ruke neprijatelja, hrabrost i prkos našega Paje to nisu dopuštali. Važnost ratnoga puta 117. brigade ZNG je u tome što je to bila dobrovoljačka postrojba čiji pripadnici nisu čekali mobilizacijske pozive, ustvrdio je Bando.

O prvim ratnim danima svoja iskustva evocirao je Milan Rast iz Kosinja, jedan od dragovoljaca Domovinskog rata s toga područja. Gradonačelnik Karlo Starčević prisjetio se situacija kada je prije rata s Pajom kao dugogodišnjim prijateljom bio zatvaran zbog hrvatskih ideja.

Na rodnoj kući Paje Šimića u Smiljanskoj ulici potom je otkrivena spomen-ploča kao podsjetnik na čovjeka koji je, kako je rečeno, za Hrvatsku dao sve, a zauzvrat nije dobio ništa.

Gs Press