KAO I VELJAČA, i ovogodišnji ožujak ponegdje u Hrvatskoj bio je ekstreman, a i po temperaturi zraka među najtoplijima u povijesti mjerenja, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

On piše da je ožujak nastavio dug niz mjeseci sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka barem malo višom od prosječne, i to iz posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1990. do 2020. godine, koje je najtoplije otkad postoje instrumentalna mjerenja.

Drugi najtopliji ožujak u povijesti u Rijeci i Zagrebu

“Štoviše, premda je kumulativno mjesečno trajanje sijanja Sunca bilo prosječno, u mnogima mjestima čak i manje od prosjeka, posebice na Jadranu, odstupanje temperature zraka bilo je zamjetnije, uglavnom od 2 do čak 5°C iznad prosjeka.

Stoga je na Zavižanu, primjerice, ožujak bio 4. najtopliji, Dubrovniku i Splitu 3. u nizu najtoplijih, Gospiću, Rijeci i Zagrebu 2., a na Bilogori pokraj Pitomače i Puntijarki te u Daruvaru, Gradištu pokraj Županje, Krapini, Osijeku, Rabu i Sisku – vjerojatno i još kojegdje – čak i rekordno topao”, piše Vakula.

Zadar nikad kišovitiji

Vakula dodaje da podaci mjerenja na osječkoj meteorološkoj postaji DHMZ-a postoje još od 1899. godine. Nadalje, ističe da je ukupna mjesečna količina oborine bila znatno manje ujednačena, od uglavnom manjka u odnosu na prosječne vrijednosti u istočnoj Hrvatskoj do viška, lokalno čak i rekordnog, u većini ostalih krajeva.

Primjerice, u Osijeku je ovo bio jedan od suših ožujaka posljednjih desetljeća, srećom, ne i najsuši, a u Zadru nikad kišovitiji, ponajviše zbog za ožujak iznimno velike dnevne količine oborine, od 10. ožujka u 7 sati do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 163.6 litara kiše po četvornome metru.

A do tada je dnevni rekord za ožujak bio samo 67.1 mm oborine. Novi dnevni rekordi dan kasnije su zabilježeni i još ponegdje, primjerice u Krapini, Križevcima i Varaždinu. Srećom, mjesečni rekordi na tim meteorološkim postajama DHMZ-a nisu nadmašeni, piše Vakula.

Velika suša u Osijeku i okolici

Vakula kaže da je suša u Osijeku i okolici puno veća nego inače.

“Suša u Osijeku i okolici još je i veća analizira li se dosadašnji dio godine, u prva 3 mjeseca manje oborine u posljednja 2 desetljeća bilo je samo u 1. tromjesečju 2022. godine. Istodobno je u istom razdoblju u Rijeci ovogodišnja količina oborine 4. najveća, iza prvih kvartala 2013., 2014. i 2016. godine.

No, po srednjoj temperaturi zraka prva 3 mjeseca ova je godina posvuda 1. ili 2. u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature zraka uglavnom za 3-4°C”, dodaje Vakula.

Prognoza za sljedeća 2 kvartala

“Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze, i srednja temperatura zraka sljedeća 2 kvartala bit će barem malo viša od prosječne, pri čemu ne treba začuditi ni ako ponegdje opet bude i ekstremna. No, gdje i kada, ne može se pouzdanije prognozirati.

Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u travnju, tijekom kojeg će nam sljedećih dana samo prolazno i kratkotrajno osvježiti, a već prema kraju ovog tjedna slijedi novo zamjetnije zatopljenje, posebice u hrvatskim kontinentalnim krajevima… Naravno, novi dugoročni izračuni to odstupanje travnja i sljedećih mjeseci još mogu promijeniti”, ističe Vakula.

“Uobičajeno, prognoze količine oborine još su manje pouzdane. Unatoč tome, možda ne bi bilo loše vjerovati trenutačno povećanoj vjerojatnosti za manjak oborine u trećem kvartalu ove godine te se pokušati pripremiti i prilagoditi na u većini Hrvatske sušnije ljeto, posebice kolovoz”, zaključuje Vakula.

Gs Press / index.hr