Iz Gradskog parka u Otočcu ove subote, 1. srpnja starta najmasovnija lička biciklijada, tradicionalna Memorijalna „Barkanova biciklijada“. U jutarnjim satima na svoju dionicu krenut će djeca uzrasta do 12 godina sa startom od 10 sati. S iste lokacije će od 17 sati krenuti odrasli biciklisti koji će prijeći ukupno 34 kilometra. Organizator ove Memorijalne utrke je po 16. puta Biciklistički klub „Barkan“ čiji je predsjednik Marijan Marić pojasnio detalje ovog sportskog događaja.

-„Barkanova biciklijada“ je događaj koji okuplja sve više sportaša i rekreativaca svih uzrasta. Lani smo imali 94 mala sudionika utrke i 87 odraslih. Ove godine vlada veliko zanimanje za „Barkanovu biciklijadu“ jer se do sada prijavilo preko 100 djece, a prijave odraslih svakodnevno doslovno pljušte iz cijele Hrvatske. Za odrasle smo organizirali odmor i okrjepu pored rijeke Gacke, na mostu u Čovićima. U tome ima puno simbolike budući je Barkan cijeloga života boravio uz Gacku, sa svojim biciklom i mislima. Tu su nastali njegovi brojni crteži, a bicikl je bio njegov životni simbol, pojasnio nam je predsjednik BK „Barkan“ Marijan Marić.

Željko Barković-Barkan rođen je 1952. godine i iza sebe je ostavio stotine crteža koje mnogi likovni kritičari svrstali u sam vrh likovnog stvaralaštva. Osim u rodnom Otočcu, svoje radove je izlagao u Gospiću i u dva navrata u Zagrebu. Barkan je živio u nekom svojem svijetu čiji su centar bili rijeka Gacka, ribolov, crtanje i bicikl od kojega se nije odvajao.

Gs Press