Gacko pučko otvoreno učilište Otočac i Muzej Gacke u suradnji s otočkom podružnicom Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije organiziraju izložbu skulptura Veljka Banovića u sklopu izložbenog ciklusa „Smrznute ruke“.

Ova izložba prva je samostalna izložba u ciklusu. Veljko Banović korisnik je Doma za starije i nemoćne osobe podružnice Otočac, a svoje skulpture već je izlagao u Zagrebu i Banjoj Luci. Skulpture Veljka Banovića posebne su po tome što uz minimalnu intervenciju iz komada drveta oblikuje različita maštovita bića i šumske životinje različitih formata. Među njima su zastupljene životinje karakteristične za kraj u kojem autor živi, no javlja se i motiv lava, žirafe ili različitih nestvarnih antropomorfnih bića. Materijal za svoja djela – grane i odlomljene komade drveta – pronalazi posvuda u svojoj okolini. U svakom komadu drveta autor odmah prepozna životinju koja se u njemu krije i tek ponekim potezom alata pomogne biću koje je u drvetu skriveno da iziđe na površinu. Zbog takvog pristupa djelu moglo bi se reći da su uz ruke njegov osnovni alat i oči kojima u svijetu oko sebe vidi ono što većini promakne. 

Otvorenje izložbe održat će se 9. 12. 2022. (petak) u 19 sati u izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta, uz prigodni blagdanski program u izvedbi Vokalne skupine Folklornog društva Otočac.

Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca.

Gs Press

 

GPOU Otočac