U Općoj bolnici Gospić danas je  upriličeno svečano otvorenje „Senzorne sobe“, projekta UNICEF-a namijenjenog djeci sa smetnjama razvoja u dobi do sedme godine života. Razvoj senzorike djeteta iznimno je bitan u životu, a suvremeni pristup poticanju razvoja djece sa smetnjama je blagodat suvremene medicine.

Uz ravnateljicu OB Gospić mag. Sandru Čubelić danas su bili  sestra Mara Stilinović, ostalo medicinsko osoblje i župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima. U uvodnom dijelu Mara Stilinović nije krila ponos što su današnjoj svečanosti nazočni župan i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, u ime grada Gospića zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća Ana-Maria Zdunić, ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković i u ime UNICEF-a Đurđica Ivčić.

Ravnateljica bolnice mag. Sandra Čubelić istaknula je važnost „Senzorne sobe“

Ovaj objekt smo otvorili prije 10 godina. Mi kao zdravstvena ustanova uvijek težimo boljem, da bismo pacijentima pružili što bolju zdravstvenu zaštitu. Svi smo najosjetljiviji na naše najmlađe. S nama je u ime UNICEF-a Đurđica Ivčić, dugogodišnja voditeljica odjela koji se bavi problemima najranije dječje dobi. Naš Dječji odjel je 2005. godine postao Dječji odjel-Prijatelj djeteta. Tada četvrti u RH.

S nama je i župan Ernest Petry kojemu mi kao ustanova dugujemo veliku zahvalnost jer nastoji oplemeniti svaku ideju koju smo započeli ili je provodimo. Zašto Senzorna soba i što s time dobivamo? Svi znamo da je osjet jedno posebno razdoblje ljudskog života i da je to nešto što čovjeka čini „najkompliciranijim strojem“ na svijetu. Upravo je ova soba i njezin sadržaj način da bi se pospješila dječja osjetila, istaknula je ravnateljica Čubelić i kao pedijatrica definirala brojne detalje novih sadržaje u bolnici. Odjel ranog razvoja djece u UNICEF-u vodi Đurđica Ivčić koja je u svojem govoru istaknula kako je tek svakom osmom djetetu u RH dostupan  tretman Senzorne sobe.

UNICEF je 2019.  u Hrvatskoj izradio veliku studiju vezanu uz djecu koja trebaju podršku u smislu razvoja. Kod nas je rana intervencija dostupna tek jednom od osmero djece, što znači da u Hrvatskoj postoji više od 24 tisuće djece koja se rađaju s utvrđenim teškoćama. Tek svako osmo dijete dobiva potrebnu podršku. Ta podrška djetetu ovisi o mjestu boravka roditelja i nije dostupna svakom djetetu kojem je ta pomoć potrebna. Iz tog razloga smo odlučili tu ranu intervenciju i podršku djeteta u ranoj dobi. Kod nas se za „rano“ podrazumijeva dijete do polaska u I. razred, ali kako je rekla ravnateljica Čubelić, to rano znači od prvih šest mjeseci djetetova života, najmanje do prve tri godine. Sve što napravimo poslije je uglavnom prekasno. Ova soba i njezini sadržaji svakako će pomoći mnogoj djeci iz cijele Županije, tako da ne moraju putovati u Zagreb, rekla je Đurđica Ivčić iz UNICEF-a.

UNICEF je sredstva za ovu namjenu u iznosu od 152.205,19 € prikupio zahvaljujući donacijama građana i tvrtki, a utrošene su u šest županija, među kojima je i Ličko-senjska. U Općoj bolnici Gospić je na edukaciju stručnog tima i opremu utrošeno ukupno 19.764,62€.

Župan Ernest Petry saslušao je ove govore i istaknuo veliko zadovoljstvo što je OB Gospić dobila tako vrijedan sadržaj.

Ovaj sadržaj je našoj Županiji  svakako bio potreban i ponosan sam da smo jedna od šest županija koja od danas ima opremljen ovaj sadržaj. To će svakako olakšati život djeci i roditeljima koji će u Gospiću potražiti pomoć u  Senzornoj sobi. To će svakako značiti i pomoć u demografskoj obnovi naše županije. Jednako tako moram reći da ćemo i dalje pratiti mogućnost nabavke sredstava kako bismo ukupno pospješili razvitak naše županije u svim segmentima. Ja sam već najavio dodatna ulaganja u svakom smislu, a posebno uz zdravstvene usluge.

Zato sam zahvalan UNICEF-u i svima vama koji ćete kroz ovaj sadržaj pomagati djeci. U našoj Županiji trenutno provodimo brojne mjere, brojne projekte i programe. Mi u politici smo prolazni, ali iza nas ostaju novi  sadržaji koji nama svima trebaju i mogu olakšati život na ovim prostorima. Samo tako možemo naprijed, samo tako možemo zadržavati obitelji i onima koji moraju pružiti maksimalnu skrb svojoj djeci da ne moraju putovati izvan Ličko-senjske županije. Trenutno realiziramo mnoge projekte da bi naša djeca sutra mogla ostati i živjeti na ovim prostorima, istaknuo je župan Petry.

Gs Press