Ministrica poljoprivrede Marija Vučković putem online platforme svečano je otvorila prvu poljoprivrednu konferenciju Ličanka.

Ministrica je održala izlaganje prilikom kojeg je posebno istaknula: ”Lika predstavlja veliki poljoprivredni potencijal koji nije dovoljno iskorišten. Novo programsko financijsko razdoblje pružit će nove potencijale za ličku poljoprivredu. Svjesna sam i izazova s kojima se suočava stočarstvo koje ima veliki potencijal.”

Prilikom svečanog otvaranja župan Ličko – senjske županije Ernest Petry naglasio je: ”Ličko – senjska županija suočena je s izazovima i problemima zbog odlaska ljudi, posebice mladih, ali trudimo se  otvoriti vrata županije prema ostatku Hrvatske te također pozivamo mlade na dolazak i život u Ličko – senjskoj županiji.”

Konferenciji nazoči i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske koji će ličkim poljoprivrednicima govoriti o digitalnoj strategiji, ali i sudjelovati na panelu ‘Potencijali i izazovi ličkog stočarstva’, na kojem će sudjelovati i ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić. Poljoprivredni identitet Like u fokusu je prve konferencije koja ima velike perspektive i mogućnosti, kako je izjavio predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić.

Konferenciji je prisustvovalo više od 100 sudionika uživo, a očekuje se da će više od 150 sudionika pratiti konferenciju online. Konferencija se održava u četiri tematska sklopa: Strateške smjernice hrvatske poljoprivrede, Praktična rješenja za ličku poljoprivredu, Poljoprivredni identitet Like te Izvori financiranja. Programsku potporu pruža Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu i Grad Gospić.

Ukupno dvadeset troje stručnjaka s različitih područja sudjeluje u programu prve poljoprivredne konferencije Ličanka za koju se očekuje da bi mogla postati tradicionalna.

AP / Gs Press