Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević” Gospić u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) i Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja” (DBHZ), ususret Danu hrvatske zastave u utorak, 5. lipnja 2024. upriličilo je otvaranje izložbe „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima”, koja je prošle godine izrađena povodom jubilarne 175. obljetnice hrvatske trobojnice.

Izložba je otvorena uoči Dana hrvatske zastave, podsjećajući nas na važnost nacionalnih simbola u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta. Poštanske marke, iako male, služe kao trajni ambasadori zemlje, putujući po svijetu na pismima i poštanskim pošiljkama. U zbirkama filatelista te marke postaju trajni spomenici jednog doba, ističući kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske.

Otvorenju izložbe uveličali su uvaženi gosti Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, autor izložbe i Meštar obredničar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata. Otvaranju izložbe prisustvovali su i zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Gospiću, gosp. Joso Živković, Zmaj Pazariški II. i drugi članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ Gospić gđa Irena Peša, kao i mnogi drugi uzvanici i građani Gospića.

Organizatori su istaknuli da im je posebno drago što je izložba stigla do Gospića, grada u kojem su mnogi ostavili živote na oltaru hrvatske domovine, kako bi danas s ponosom mogli isticati nacionalne simbole u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta, uz isticanje posebne zahvale blagopokojnom biskupu Mili Bogoviću, Zmaju od Krbave, koji je utemeljio Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini.

Izložbu možete razgledati do 14. lipnja 2024. godine u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ u Gospiću.

Gs Press