Danas je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ u Gospiću u organizaciji Sveučilišta u Zadru – Odjel za nastavničke studije u Gospiću i Državnog arhiva u Gospiću, pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije otvoren znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem 8. Dani Šime i Ante Starčevića pod nazivom Suvremeni koncept domovine.

Skup je organiziran povodom proslave 200. obljetnice rođenja Oca Domovine – dr. Ante Starčevića.

Skupu su nazočili saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry u pratnji zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sanja Vrcić Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija, prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić te mnogobrojni predstavnici fakulteta s drugih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, profesori, ravnatelji te predstavnici institucija iz područja odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture kao i ostali uvaženi gosti.

Najprije je sve nazočne pozdravila saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, koja se u govoru osvrnula na lik i djelo dr, Ante Starčevića.

U obraćanju župan Petry je istakao:

– „Otac Domovine kao hrvatski domoljub učinio je jako puno i njegov životni put trebao bi biti smjernica svim političarima i svim javnim osobama koje se bave politikom. Branio je nacionalni identitet, hrvatstvo, hrvatske nacionalne interese i štitio hrvatsko jezikoslovlje. Jedna je od najznačajnijih osoba hrvatske politike i kulture i kao takav bio je prepoznat i od strane prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Lika je uvijek baštinila i uvijek će baštiniti državotvornu ideologiju dr. Ante Starčevića.“

Prisutnima se obratio i prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić koji je naglasio kako su veze između Gospića i Zadra višestruke i višestoljetne te kako je o njima pisao i Petar Zoranić, naglasivši:

– „Dani Šime i Ante Starčevića doista su prigoda da se razmatraju njihovi uzori s raznih odredišta. Oni uključuju i humanističke poglede, ali i prirodoslovne, društvene i obrazovne. U Hrvatskoj se njeguju visoke vrijednosti, a među njima je i domoljublje. Ljubav isključuje svaku mržnju, prema drugome, prema različitome. To je izvrstan sinonim za patriotizam. Uostalom, ako nećemo ljubiti svoje, kako možemo očekivati da će nas netko drugi priznavati.“

Nakon kratke pauze znanstveni skup se nastavio plenarnim izlaganjima i rad po skupinama među kojima su o liku i djelu dr. Ante Starčevića: Prof. dr. sc. Ante Bralić, Dr. sc. Stjepan Blažetin, Prof. dr. sc. Pavo Barišić, Jadranka Brkić-Vejmelka, Anela Nikčević-Milković, Marko Vučetić, Jelena Vlahović, Marica Mamut, Dinko Marin, Anita Bušljeta Tonković, Ema Bašić, Dinko Marin, Ivana Maruna, Ante Delić, Ivan Brlić, Adrian Knežević, Milan Šarić, Željko Bartulović, Ante Sorić, Ivica Vigato, Vesna Grahovac Pražić, Matija Vigato, Margerita Kranjčević Koričić, Petra Božanić, Jadranka Mlikota, Rene Čipanj Banj, Maja Cindrić, Josipa Čuka, Maja Čuletić Čondrić, Sanja Knežević, Sanja Vrcić Mataija, Azra Ičanović, Tin Lemac, Ana Marin, Maja Verdonik, Kristina Polić, Josip Miletić, Ana Lemić, Ines Cvitković Kalanjoš, Anela Serdar Pašalić i Ivana Tomljenović.

Gs Press