OD danas popuštaju mjere.

Riječ je o odluci Stožera koja je predstavljena krajem prošlog tjedna.

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 15. veljače 2021. i primjenjuje se do 28. veljače 2021.

Ovom Odlukom se ublažavaju neke protuepidemijske mjere:

– Omogućava se svim ugostiteljima isporuka hrane, pića, napitaka i slastica za van
– Omogućava se rad teretana i fitness-centara uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera
– Omogućava se rad dječjih igraonica i radionica uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad škola za strane jezike uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad kasina, automat-klubova i kladionica, uz ograničenje radnog vremena do 22:00 sata i zabranu pružanja ugostiteljskih usluga.

Mjere se popuštaju, ali i dalje vrijede stroga pravila za kafiće

Iako se mjere popuštaju, i dalje vrijede stroga pravila za kafiće.

Stožer je objasnio da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

U teretanama obavezan razmak

U radu teretana i fitnes-centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Stroga pravila i za škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

“Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave”, kazao je Božinović.

Ograničen broj korisnika dječjih igraonica

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska te se mora osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

U kladionicama i kasinima ne smije se točiti piće

Gs Press / index.hr