Na izložbenom prostoru Stočne tržnice u Gospiću održano je danas ocjenjivanje i dodjela nagrada uzgajivačima najboljih autohtonih pasmina konja hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac. Kako je u uvodu rekao voditelj Branko Uvodić, ocjenjivačko povjerenstvo imalo je vrlo težak posao. Nakon pozdravnih riječi predstavnika saveza uzgajivača ovih dviju pasmina konja nazočne je u ime Ministarstva poljoprivrede pozdravio Mato Čačić.

-Iskreno čestitam na odličnoj organizaciji cijele izložbe „Jesen u Lici“, a pri tome na zaista odličnoj promociji hrvatskog stočarstva. Ministarstvo poljoprivrede vrlo snažno podupire sva nastojanja da se hrvatskim autohtonim pasminama daje važnost i mjesto kakvo zaslužuju. Izvorne pasmine stoke uvijek moraju imati zasebna mjesta u uzgoju, a pri tome nas neće omesti niti korona niti rat u Ukrajini. Upravo je Ličko-senjska županija učinila sve kako bi se donio program kojim će se kvalitetnije organizirati mljekarstvo na ovim područjima i šire, rekao je Mato Čačić.

Brojni posjetitelji pozdravili su govor župana Ernesta Pertyja.

-Iznimno mi je drago što danas u Gospiću i Lici imamo prvu izložbu hrvatskog posavca. Nadam se da ćete i ovdje uživati gledajući ovaj segment Jeseni u Lici. Ovdje je danas izloženo 170 grla, što ovu izložbu čini najvećoj u našoj županiji i jednom najvećih u Hrvatskoj. Nastavljamo ulagati u sve segmente poljoprivrede i stočarstva.  Želim da danas uživate u ovim prekrasnim grlima i izložbu proglašavam otvorenom, kazao je na kraju župan ličko-senjski Ernest Petry.

Gs Press