Na groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću održano je danas otkrivanje obnovljene i konzervirane spomen ploče koja je prvotno postavljena 22. srpnja 1990. godine u spomen na  nevine hrvatske žrtve stradale nakon II svjetskog rata. Nedugo nakon otkrivanja spomen-ploče ona je   devastirane 6./7. kolovoza 1990. godine od strane neprijatelja hrvatske državnosti i ljubitelja komunizma.

Ploča je opet sastavljena i otkrivena danas od strane župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, gradonačelnika Grada Gospića i predsjednika gospićke podružnice Društva političkih zatvorenika Ivana Vukića. Župan Petry se obratio nazočnima.

-Nakon dugo godina od tih strašnih događaja vodimo brigu o žrtvama poraća II. svjetskog rata. Na ovom širem lokalitetu lani su započete ekshumacije i nastavit će se uskoro. Ovdje je  ubijeno mnoštvo nedužnih civila i vojnika koji su poslani u smrt bez suđenja i dokazane krivnje. Nismo gradili novu ploču, već smo postojeću uspjeli zaštititi kako bi generacije mogle vidjeti kakav su odnos prema tim zločinima imale i mlađe generacije naših nekadašnjih sugrađana.

U stalnom sam kontaktu s Ministarstvom hrvatskih branitelja i očekujem da će se ekshumacije vrlo skoro nastaviti. Dugoročno gledano ova će cesta postati pješčka zona i već su usvojeni dokumenti o njezinoj prenamjeni, rekao je župan Petry.

Komemoraciji su sudjelovali brojni predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici javnih poduzeća, ličkih općina i građani Gospića. Riječi molitve predvodio je vikar Župe Gospić don Anđelko Kaćunko. Otac župana Petryja, saborski zastupnik Miroslav Petry  bio je 1990. godine jedan od inicijatora postavljanja prve spomen-ploče kod Gradskog groblju u Gospiću.

Gs Press