Rezultati sugeriraju da bi tocilizumab i sarilumab mogli smanjiti relativni rizik od smrti osoba na intenzivnoj njezi za 24 %

Znanstvenici iz nekoliko zemalja otkrili su da bi dva lijeka, koja se inače koriste u liječenju reumatoidnog artritisa, mogla spasiti barem jednu od 12 osoba koje s teškim oblikom covida-19 leže na odjelu intenzivne njege. Zbog toga je britanski zdravstveni sustav od petka počeo koristiti tocilizumab za liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom. Taj je lijek, prema istraživanju provedenom na oko 800 pacijenata, smanjio relativni rizik od njihove smrti za 24 posto, piše Guardian. Drugi lijek, sarilumab, skraćuje vrijeme provedeno na odjelu intenzivne njege.

Oba su lijeka poznata antagonisti IL-6 receptora, koji umanjuju učinak proteina koji mogu izazvati pretjeranu reakciju imunološkog sustava. Teški oblik covida-19 ranije je bio povezan s opasnim razinama infekcije organizma. Ranija istraživanja su uglavnom pokazivala mješovite rezultate ili naslućivala da bi tocilizumab mogao poboljšati šanse za preživljavanje teško oboljelih pacijenata. No, nasumičnom ugrađenom višefaktorskom prilagodljivom platformom za liječenje upala pluća (Remap-cap) obuhvaćeno je više od 3900 pacijenata u više od 15 zemalja diljem svijeta, koji su dobili ta dva lijeka, a znanstvenici su potom pratili razvoj događaja tijekom 21 dana.

Smanjen rizik od smrti

Doktorica Lennie Derde, savjetnik za intenzivnu njegu i europski koordinator za ispitivanje Remap-Cap, tvrdi da su međunarodna istraživanja iznimno važna, jer je i pandemija zahvatila cijeli svijet. “Rezultati su primjenjivi ne samo u Velikoj Britaniji već i širom svijeta”, rekla je.

“Vidjeli smo apsolutno smanjenje rizika od smrti kod mehanički ventiliranih pacijenata za oko 12 posto s deksametazonom, a ovdje vidite apsolutno smanjenje od oko osam posto što bi se moglo nadodati na učinak deksametazona”, rekao je Horby.

EUROPSKA AGENCIJA ODOBRILA NOVI LIJEK ZA LIJEČENJE OBOLJELIH OD COVIDA: Jeftin je, lako dostupan i već odavno nam je poznat

Lijekovi su već u primjeni

Jedina mana ovih dvaju lijekova jest to što su skuplji od deksametazona. Naime, oni koštaju od 700 do 1000 funti po pacijentu, dok deksametazon košta samo pet funti. No, jedan dan na odjelu intenzivne njege košta i do 2000 funti, pa je i korištenje skupih lijekova isplativije od ležanja na intenzivnoj ili gubitka života.

No, iz britanskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb poručuju da su bolnice već imale zalihe tocilizumaba. “Vlada i NHS se u petak izdali ažurirane smjernice za bolnice diljem Velike Britanije, koejs tupaju na snagu odmah, potičući ih da koriste tocilizumab u liječenju pacijenata s covidom-19 koji su primljeni na jedinice intenzivne njege”, navodi se.

Gs Press / net.hr