Rokovi za predaju lista istekli su na Veliki petak u ponoć. Nakon toga službeno je krenula izborna kampanja.

DOGAĐANJA DANAS

ZAGREB –  Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) održat će sjednicu šireg Predsjedništva stranke (15 sati, GO HDZ-a Grada Zagreba, Gundulićeva 21a/I).

RIJEKA – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavit će kandidate i kandidatkinje koalicije “Rijeke pravde” iz  VIII. izborne jedinice, u Arheološkom parku Principij, a u slučaju kiše, u prostorijama riječkog SDP-a, Korzo 6 (11 sati).

ZAGREB – Konferencija za novinare stranke Možemo! na kojoj će biti predstavljene politike za mlade i kandidati u 11. izbornoj jedinici za dijasporu. Na konferenciji će govoriti Sandra Benčić, koordinatorica stranke, nositeljica liste za 11. Izbornu jedinicu Elena Komarić, te kandidati Matko Dujmović i Ivana Brajdić (10 sati, sjedište stranke, Berislavićeva 12).

ZAGREB – Konferencija za novinare s Nikolom Grmojom, kandidatom za predsjednika Vlade RH, i Ninom Raspudićem, kandidatom Mosta u 2. izbornoj jedinici (10,30 sati, sjedište Mosta, Draškovićeva 23).

ZAGREB –  Predstavljanje izbornog programa Socijaldemokrata i političkih partnera. Program će predstavljati predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović s kolegicama i kolegama (11 sati, Hotel International, Miramarska 24).

SPLIT – Predstavljanje kandidata liste HDZ-a za 10. izbornu jedinicu (10 sati, Prostorije SPINIT inkubtora, Ulica A.G. Matoša 56). SPLIT – Predstavljanje liste Mostovih kandidata za zastupnike u Hrvatskom saboru za X. izbornu jedinicu održat će se na Matejušci podno jarbola hrvatske zastave, a slučaju lošeg vremena, u uredu Mosta u Gundulićevoj 17 (11,30 sati).

OSIJEK – Kandidati s liste HDZ-a i partnera u IV. izbornoj jedinici, predvođeni nositeljem liste Ivanom Anušićem, počinju kampanju za parlamentarne izbore u Osijeku. Povodom početka kampanje izjavu će dati nositelj liste Ivan Anušić (11,30 sati, Ulica kralja Petra Svačića 1c).

OSIJEK – Konferencija za medije političke platforme Možemo! na kojoj će predstaviti listu kandidata u 4. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore (11,45 sati, Trg Ante Starčevića).

OSIJEK – Predstavljanje kandidata IV. Izborne jedinice koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista u Osijeku (12,15 sati,  Alojzija Stepinca 21 -Edukos).

SPLIT – Konferencija za novinare Možemo! – političke platforme na kojoj će sudjelovati koordinatorica stranke i kandidatkinja za predsjednicu Vlade Sandra Benčić, nositelj liste za 10. izbornu jedinicu Đuro Capor, koordinatorica splitske lokalne grupe Tamara Visković, te predsjednica stranke Direkt Kristina Vidan. Tema konferencije je potpora Direkta kandidacijskim listama Možemo! – političke platformi i strateških partnera na predstojećim izborima za Hrvatski sabor (17 sati, Park Josipa Jurja Strossmayera, Đardin)

DEMOKRŠĆANI NE IDU NA IZBORE

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da politička stranka Demokršćani 15. ožujka 2024., odnosno na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor nije bila upisana u Registar političkih stranaka te stoga nema pravo predlaganja stranačkih lista na spomenutim izborima.

–  Odredba zakona je jasna te govori da pravo kandidiranja imaju stranke koje su registrirane u Republici Hrvatskoj na dan odluke predsjednika Republike, a to je bio datum 15. ožujka.  Uvidom u registar smo vidjeli da je stranka Demokršćani registrirana 19. ožujka. Oni su podnijeli zahtjev početkom ožujka, ali nisu registrirani u roku. I sad su uložili žalbu Ustavnom sudu preko DIP-a – rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za N1.

Ustavni sud RH jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak donio odluku da se njihova žalba odbija kao neosnovana.

Gs Press / 24sata.hr