Osnovan zrakoplovni savez Ličko Senjske županije

0

Zrakoplovsto u Lici seže još iz davne 1972, kad je tadašnja općina Otočac uredila aerodrom,  za obučavanje letačkog osoblja i sportske potrebe odnosno prema tadašnjim propisima kao sportski aerodrom. Duljine 1200m i širine 30m. aerodrom je i danas aktivan, te je  dat na korištenje aeroklubu Krila Gacke.

Relativno mlađa ali brzorastuća grana zrakoplovstva je paragliding.
Paragliding se u našoj županiji pojavio prije nekih petnajstak godina, kao jedna nova disciplina. Padobransko jedrenje ili paragliding, jednostavniji i lakše pristupačniji sport od samog zrakoplovstva. ( od same cijene letjelice pa do obuke i polaganja za pilota).
Danas u našoj županiji postoje nekoliko Klubova koji se aktivno bave paraglidingom, a to su Paragliding Klub Fenix iz Gospića i paragliding Klub Sokolovi iz Otočca.
Često ih se može doživit kao atrakciju dok se sunčate na plaži u Karlobagu, kao ptice koje se spuštaju sa brda na samu obalu ili dok se vozite Gackom dolinom kao Sokolove po kojim je jedan od Klubova i dobio ime.
Da bi promovirali zrakoplovstvo u Ličko-senjskoj županiji,  : Aeroklub Krila Gacke, Klub za slobodno i motorno letenje Fenix i paragliding Klub Sokolovi  osnovali su Zrakoplovni savez Ličko-senjske županije, sa ciljem da se  javnost pobliže upozna sa zrakoplovstvom, organiziraju razna natjecanja koja bi privukla pilote iz Europe i svjeta , na samu dobrobit i zrakoplovstva kao i nove turističko avanturističke ponude, u županiji , isto tako potaknuti Klubove članove Saveza na daljni i kvalitetniji način rada, zakonski reguliran, kao i regulerana i letjelišta u Lici, kojih je zbog izvanrednog podneblja u kojem se nalazimo jako puno.
” Toni Dujmović (Predsjednik saveza), Mario Bobinac (Podpredsjednik Saveza i Branislav javorina ( Tajnik Saveza) ”
Dečki su nam veselo pozirali ispred aviona Douglas DC-3  na Otočkom aerodrumu , te pozvali sve zainteresirane da ispune svoj dječački san i vinu se u zrak..
Gs Press / Zrakoplovni savez Ličko Senjske županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.