OŠ Lovinac u posjetu Vukovaru

0

U okviru obveznog projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ od 13. do 14. veljače 2019. godine u Vukovaru su boravili učenici osmog razreda Osnovne škole Lovinac u pratnji sa svojom razrednicom. Obvezni projekt za sve osmaše u Republici Hrvatskoj provodi se od 2014. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. Govorimo o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. U okviru razrađenog programa učenici su obišli memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put-Put spasa, Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčaru. Mjesta koja izazivaju gorčinu i težinu, a ostavljaju otvorena pitanja o odsutnosti svake humanosti. Ovaj projekt bi trebao pomoći poslijeratnim generacijama u razumijevanju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, o tome kako su se branitelji borili do kraja hrabro, prkosno i  ponosno, o tome kako žrtva nije bila uzaludna, a razrušeni grad postao je simbol nesalomljivog duha, simbol otpora.

Osmaši su posjetili i crkvu sv. Filipa i Jakova  koja je župna crkva u sklopu franjevačkog samostana u Vukovaru, a treća je najdulja crkva u Hrvatskoj. U prostranom je samostanskom dvorištu izgrađen Pastoralni centar sv. Bono 2002. godine.

Prilike za upoznavanje, druženje i zabavu s učenicima iz drugih škola bilo je  tijekom boravka u Memorijalnom centru i hostelu „Dubrovnik“ .Tako su učenici Osnovne škole Lovinac sudjelovali u kvizu znanja unutar projekta ,,Posjet osmih razreda Vukovaru“  te osvojili sjajno 2. mjesto. Brojčano mala škola osim hvale vrijednim ponašanjem, učenici su se pokazali i u hvale vrijednom znanju.

Posjet Vukovaru sigurno će se usjeći u sjećanja učenika i učenica osmih razreda koji su osjetili  zahvalnost, domoljublje i empatiju. Dobivene poruke tolerancije i nenasilja svakako nose sa sobom kroz primjenu u svakodnevnom životu.

Gs Press / Marija Tonković v.d. ravnatelja OŠ Lovinac

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here